Проблемите с бъдещето на ТЕЦ Марица Изток 2 са големи

...
Проблемите с бъдещето на ТЕЦ Марица Изток 2 са големи
Коментари Харесай

Ще се окаже ли чистият въздух отрова за ТЕЦ Марица Изток 2?

Проблемите с бъдещето на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " са огромни и няма да се решат в късия период, пред който страната е изправена. Българският енергиен холдинг (БЕХ) и в частност Министерството на енергетиката би трябвало да намерят до пролетта 466 млн. лв. за парникови излъчвания . Ако не бъдат закупени, според европейските правила, ТЕЦ-ът няма право да работи или в случай че продължи активност, ще го направи със съответните санкции – по 100 евро за всяка една от численост неплатени излъчвания.
Енергийният специалист проф. Атанас Тасев е измежду хората в сектора, които следи финансовите и индустриалните параметри на централата. Според него казусът може да се реши с построяването на нова, доста по-екологична централа за 1 милиарда евро , колкото ще се наложи годишно да заплаща страната през идващите години за парникови излъчвания.
" Проблемът на " Марица Изток 2 " не е народен, а европейски. България, дружно с няколко европейски страни, втора година се бори за отсрочване на влязлата инструкция на Европейска комисия за по-строгите екостандарти по чисто стопански аргументи. Увлечени по така наречен дерогация, ние не видяхме от кое място пристигна огромния удар за страната ", изясни пред БГНЕС специалистът.
В основата на казуса с бъдещето на държавния Топлоелектрическа централа пристигна от внезапното повишаване на цената, която би трябвало да се заплаща за въглероден диоксид. Като образец Тасев показва, че през 2016 година за CO2 централата е платила 70 млн. лв., тъй като е работила през годината и е емитирала излъчвания. Сумата е при цена 5,3 евро за звук. Миналата година сумата е повишена на 240 млн.лв., а тази година се чака 466 млн. лв., както заяви отрасловият министър неотдавна пред депутатите. Следващите години нищо чудно да сме принудени да плащаме по 800 млн. на година. Числата, съгласно Тасев, вършат стопански нецелесъобразна тази централа и е нужно в незабавен порядък да се мислят други възможности.
Под риск не са подложени " американските " " Марица Изток " 1 и 3, чиито 15-годишни контракти с страната изтичат през 2023 и 2027 година. След като изтекат обаче дълготрайните контракти, CO2, който емитират също ще би трябвало да се заплащат от НЕК. Тогава какво следва?
Сценарий 1: Затваряне на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 "
При този процес обаче се губи контролът върху една относително добра и осъвременена мощ. Проблемът освен, че няма да се реши, а ще се задълбочи. Със затварянето на производството на електрическа енергия, се понижава и производството на въглища в комплекса. " Аз съм се занимавал с финансови разбори на добива на лигнити и има сериозна граница, в случай че мините създават под 25 млн. тона годишно, то ще бъдат на загуба. Освен това, ужасно доста хора ще изгубят работата си ", разясни Тасев.
Енергийният специалист уточни и различен значим факт. При основаването на енергийната система на страната е въображаемо за създаване на пропорционални мощности. На север са построени – Топлоелектрическа централа Русе и АЕЦ " Козлодуй ", на юг – комплекс " Марица Изток ", на изток – Топлоелектрическа централа " Варна ", на запад Топлоелектрическа централа " Бобовдол ". Т.е. силата се движи на правилото на водата и е уравновесена в границите на този кръг. При изваждането на близо 4000 мегавата мощности автоматизирано страната попада в обстановката да не може да извършва функционалностите си като енергийна система в сериозни условия. Последният случай беше през февруари 2017 година, когато поради ниските температури бяха извадени от строя някои от базовите мощности в страната, не успяхме да активираме студения запас и трябваше да получим помощ от Турция, с цел да не се стигне до срив и режим на тока.
Сценарий 2: Обединение на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " с АЕЦ " Козлодуй "
При този случай също пораждат проблеми, защото нарушаваме няколко европейски закона. Министърът на енергетиката доста ясно осъзнава този факт и също не е съгласна с този сюжет, разясни Тасев.
Сценарий 3: Използване на ресурсите на Фонда за гарантиране на енергийната непоклатимост, където постъпват парите за CO2
Рискът при тази стъпка е до каква степен е законно и дали няма да последват наказания от Европейска комисия. Фондът насочва парите, с цел да се възстановява обстановката в ценовия баланс на ВЕИ.
Сценарий 4: Нова мощ в комплекса " Марица Изток "
В момента се строят така наречен надкритични централи, при които емисионният коефициент е 4 пъти по-нисък от този на " Марица Изток 2 ", т.е. в пъти по-малко замърсяват околната среда. Така се резервира целостта на комплекса, а в следствие и да се развие.
Сценарий 5: Централа на газ
Тук би трябвало да се отчетат международните процеси и геополитиката. Заради проблемите в Близкия изток, и по-конкретно с огромните производители на въглеводороди Иран и Саудитска Арабия, цените на петрола и природния газ могат да скочат неконтролируемо. При това състояние газифицирането на комплекса може да стане нецелесъобразно.
Каквито и разновидности да разиграваме, България първо ще би трябвало да заплати, с цел да има време да мисли да работи, тъй като в противоположен случай ще стане гражданска война, в случай че затворим „ Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", акцентира Тасев.
Бъдещето
Имам известна вяра за намаляване на рамката, тъй като единствено Европа съблюдава Парижкото съглашение. Видяхте Съединени американски щати се отхвърли, Русия пък излезе с позиция, че даже на нея би трябвало да ѝ заплащат за въглеродни излъчвания, тъй като има големи масиви в Сибир, които гълтам въглероден диоксид, тъй че салдото за Руската федерация е позитивен. Проблемът остава неуреден за нас и Полша, където съвсем 80% от силата се създава от въглища. Трябва ни самообладание да дочакаме новия състав на Европейската комисия. На базата на дейната позиция на Чехия, Полша, Гърция, България и Германия, може да смекчим рамката. Защото, несъмнено, че цената за CO2 скочи точно поради квотите, които се търгуват на пазара т.е. това е контролирано повишаване. Каквато и да е политиката и развоя на този проблем, ясно е, че до 2050 година въглищните централи не могат да останат на пазара под каквато и да било форма, заключи Тасев.
Според Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен конгрес, страната би трябвало първо да направи цялостна метаморфоза на индустриалния развой в комплекса, да се усъвършенстват разноските за извличане на въглищата, с цел да се компенсират увеличаващите се разноски за вложения за очистващи съоръжения. Тогава да мисли дали ще строи нова мощ. " Всичко е въпрос на баланс, в случай че страната реши, че непременно би трябвало да задържи базовата мощ, парите ще бъдат открити посредством увеличението на цената на електрическата енергия ", съобщи той.
Държавата обаче няма време да чака новите ръководители на общността, увери и отрасловият министър Теменужка Петкова в поредност от срещи с депутати, синдикати, служащи в комплекса. За идната година ще се намерят пари и няма да има съкращения най-малко до 2020 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР