Проблемите при Булсатком се дължаха и продължават да се дължат

...
Проблемите при Булсатком се дължаха и продължават да се дължат
Коментари Харесай

Управителят на „Булсатком”: На българския пазар има изключително сериозна конкуренция

Проблемите при „ Булсатком ” се дължаха и не престават да се дължат в някаква степен на една много планувана и проведена офанзива против компанията, която цели да я сложи според от желанието на един човек или група хора към него да е подвластна и да извършва неща, които като компания не бихме желали да изпълняваме. Това съобщи в предаването на „ РеВизия ” шефът на „ Булсатком ” Петър Ризов.

„ От началото на май, когато стартира рецесията с приемниците, която засегна забележителна част от нашите клиенти, по данни до през вчерашния ден - ние успяхме да сменяем 294 000 устройства - крайни приемници, което е безспорен феномен в международен мащаб. Не знам дали някой е успявал за толкоз малко време ”, разясни Ризов.

Управителят на „ Булсатком ” посочи, че компанията е съумяла оптимално бързо да провежда подмяната на устройствата. „ Тя ще продължи, като ще сменяем всички устройства от този снабдител, с цел да сме спокойни и да си спестим бъдещи евентуални проблеми за нас и за нашите клиенти ”, добави той.

С нетрадиционно решение - извинително видео, „ Булсатком ” се обърна към потребителите на засегнатата услуга. „ Не си припомням в цялата си процедура, към този момент над 25 години, в телеком бранша някой да е правил нещо сходно. Тук особено приветствам и нашите сътрудници, че съумяха да ни схванат и да произведем това обръщение. То споделя тъкмо три думи - „ Благодарим Ви! ”, „ Извинявайте! ” и „ Продължаваме напред! ”, посочи Ризов.

На въпрос дали „ Булсатком ” е в развой на продажба, шефът на компанията съобщи: „ Категорично не. Това е следващата операция и опит да се измести фокусът от това да си вършим работата. Тя още веднъж се подклажда от една страна от хората, които ни сътвориха казуса, а въпреки това - и от други наши съперници, пробвайки се да се възползват от това. Не, Булсатком не се продава ”, акцентира той.

Ризов обясни, че „ Булсатком ” продава част от ненужните си активи. „ Булсатком ” преди години е имал мобилен лиценз и е започвал да построява мобилна инфраструктура с мобилни кули. „ Булсатком ” е изгубил лиценза си през 2021 година, или се отхвърля от него. Тоест, част от нещата, които продаваме, са тези мобилни кули, които не служат на компанията, а в противен случай - генерират разход. Това е една от покупко-продажбите. Другата е прословутата договорка за закрепената на инфраструктура, т.е., фиксираните кабели, с които доставяме интернет ”, сподели още шефът на компанията.

„ Няма нещо по-резонно от това и е процедура в целия свят, да продадеш инфраструктура, в случай че можеш да си я наемеш по-евтино. И в случай че можеш да си наемеш доста по-качествена и с доста по-широк обсег инфраструктура. Защото в действителност „ Булсатком ” в никакъв случай не е бил народен снабдител на закрепени интернет. Имаме мрежи, части, местни, в избрани градове, с които не можем да си позволим на всички места да предложим комбинирана услуга. От друга страна, тя изисква големи вложения и е напълно обикновено да бъде търсена договорка, в която сдружението хем да се финансира и да покрие част от отговорностите, хем да намира доста по-добър метод да си купува на едро ”, добави Ризов.

Управителят на компанията уточни, че финансово тя се оправя, въпреки и мъчно, поради всички основани условия. „ Практически, през тези 6 месеца сме подложени освен на тази офанзива с приемниците, само че и на всевъзможни, тъй като явно имаме доста доброжелатели, които заради някаква причина не желаят „ Булсатком ” да се оправя. Справяме се съгласно опциите си ”, безапелационен е Ризов.

Консолидацията на пазара

Ризов цитира данни от последния отчет на КРС, които демонстрират, че на българския пазар оперират 460 компании, които доставят интернет. И 240, които доставят телевизия и интернет. „ Ние имаме извънредно сериозна конкуренция. Много са малко пазарите с подобен вид конкуренция ”, безапелационен е Ризов.

Той счита, че се е вдигнала невероятна нервност поради решение на Комисия за защита на конкуренцията да утвърди две покупко-продажби на един от водещите телекоми у нас. „ Едната компания, обект на договорка, по мой спомен от последно изследване, което съм гледал, имаше пазарен дял малко над 1%. Другата компания имаше надалеч под 1%. Бих посъветвал сътрудниците да бъдат малко по-смирени и да се опитаме в действителност да се фокусираме върху бизнеса си ”, моли шефът на „ Булсатком ”.

„ Комисия за защита на конкуренцията безусловно вярно реши за покупко-продажбите предходната седмица, тъй като в действителност е насериозно да приказваме за огромен проблем за конкуренцията, в случай че някой придобива оператор с към 1% пазарен дял ”, добави Ризов.

Във връзка с това дали консолидацията на пазара ще продължи, той посочи: „ Моето виждане е, че това е развой, който ще продължи в целият свят. Практиката в България и по света е инфраструктурата да се отделя и да се продава на профилирани сдружения ”, заключи шефът на „ Булсатком ”.

Очакват ли се нови артикули в телекомуникациите

„ Виждаме няколко трендове. В последния отчет на КРС доста ясно се вижда, че сегментът, който пораства добре, е IP малкия екран. Хората към този момент стартират да се ориентират към опциите за интерактивно гледане на телевизия, да си избират наличието, което желаят да гледат ”, разясни Ризов. И добави: „ Истината е, че има място за всеки тип технология, тъй като огромна част от клиентите ни в действителност толкоз са привикнали с метода, по който гледат, че доста мъчно сменят софтуерните си пристрастия ”.

„ Пиратството ” в телевизионните услуги

Според Ризов битката с пиратството е много тежка. „ Тя е исторически наследена в България. Това е голям проблем, който не ни разрешава на практика да можем да влагаме, колкото бихме желали като промишленост ”, посочи той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР