Проблемите пред населения с българи район Тараклия в Република Молдова

...
Проблемите пред населения с българи район Тараклия в Република Молдова
Коментари Харесай

Проблемите пред Тараклия обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на района Иван Паслар

Проблемите пред популации с българи регион Тараклия в Република Молдова разискаха на „ Дондуков “ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и ръководителят му Иван Паслар. Акцент в диалога беше идната административно-териториална промяна в Молдова и възможните последици от нея. Въпреки уверенията на молдовските управляващи, че Тараклийският регион ще резервира своята целокупност, българите там показват терзание, че при новото райониране той ще загуби статута си на център на българщината. Вицепрезидентът пое ангажимент за единна позиция на българската страна, която да бъде отстоявана пред молдовските управляващи. Илияна Йотова даде образец с общите дейности по повод запазването на цялостта на Болградския район при реализирането на административно-териториалната промяна в Украйна.

Йотова и Паслар разискаха и развиването на Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “, който е единственото българско висше образователно заведение в чужбина. Вицепрезидентът изрази вяра за завършване на договарянията по преобразуването на университета във филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев “. В момента в Тараклийския университет се образоват студенти по компетентност „ Бизнес мениджмънт “ на русенското висше учебно заведение. Йотова още веднъж съобщи позицията си, че университетът има повече капацитет за развиване и образованието, което дава, би трябвало да е съобразено със спецификите на района, с цел да могат приключилите да останат и да развиват Тараклия.

Председателят на регион Тараклия сложи пред вицепрезидента и казуса с неналичието на учители от България и учебници на български език.

На срещата беше разисквана и концепцията на Илияна Йотова за основаване на културен център в Тараклия с по-широка активност. Тема на диалога беше и усилването на бизнес контактите сред България и популации с българи молдовски регион.

Иван Паслар благодари на вицепрезидента за неизменимата поддръжка за българите в бесарабската част на Молдова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР