Проблемите по веригите за доставки по време на пандемията и

...
Проблемите по веригите за доставки по време на пандемията и
Коментари Харесай

Как правителствата по света се опитват да облекчат инфлацията?

Проблемите по веригите за доставки по време на пандемията и последвалата война в Украйна оказаха съществено въздействие съществено на цените на силата, питателните артикули и доста първични материали. В резултат на това през последната година светът се сблъска с невиждана от години инфлация.
Прочетете още
Reuters обобщава по какъв начин държавните управления по света се пробват да се оправят и да оказват помощ на съществено засегнатите консуматори и компании.
Европа
Европейската комисия  удължава тавана на цената на газа в комерсиалните хъбове на Европейски Съюз и след май, откакто през декември страните членки се договориха за механизма на налагането му.

Германия  счита да похарчи 14,5 милиарда евро до май, с цел да финансира наложения таван на цената на електричеството, част от пакета за подкрепяне на семействата, признат от Берлин предходната година.

Гърция  подвига минималната заплата от 1 април за трети път в границите на малко повече от година.

Ирландия  разгласи през февруари пакет от помощи за семействата и удължи краткотрайното понижаване на Данък добавена стойност в хотелиерството и ресторантьорството за летния сезон.

Испания  подвигна от януари минималната заплата с 8%.


 
Италия  през март утвърди ограничения за 5 милиарда евро за подкрепяне на енергийните сметки на семействата и фирмите. Рим е заложил в бюджета за 2023 година 21 милиарда евро за понижаване въздействието на високите цени на силата.

Португалия  разгласи през март пакет за подкрепяне на фамилиите с ниски приходи, включващ премахването на Данък добавена стойност върху 44 съществени хранителни артикули. 

Турция  през декември увеличи минималната работна заплата за 2023 година с 55% по отношение на равнищата от юли.

Франция  през март се контракти с огромните вериги супермаркети в страната, да оферират артикули с ниски цени, с цел да оказват помощ на хората с по-ниски приходи.

Чехия  през декември утвърди повишението на минималната заплата с 6,8% за 2023 година


Северна и Южна Америка
Бразилия  разгласи през февруари, че от май ще увеличи минималната заплата до 1320 реала (261 долара). През декември Народното събрание утвърди конституционна корекция, с която подвигна тавана на обществените разноски за подкрепяне на бедните фамилии.

Колумбия  подвигна от началото на годината минималната заплата с 16%.

Мексико  усили минималната заплата с 20% също от януари. През март страната за пръв път отвори пазара си за импорт на телешко от Бразилия в опит да разнообрази доставките.

САЩ  включиха 27 медикаменти в предпазен лист за хората в държавната здравноосигурителна стратегия (Medicare). По силата на Закона за понижаване на инфлацията производителите на медикаменти ще бъдат глобявани и наказвани, в случай че вдигнат цената на тези медикаменти над равнището на публично регистрираната инфлация.


Азия
Индия  увеличи с 4% надбавките, поправени по отношение на инфлацията, за държавните чиновници.

Тайланд  през март одобри да удължи до 20 юли намаляването на акциза върху дизела.

Филипините  през декември удължиха до края на 2023 година по-ниските вносни мита върху ориза и някои други значими хранителни артикули.

Япония  заделя над 2 трлн. йени (15,25 милиарда долара) от аварийните фондове в сегашния бюджет за ограничение на резултатите на инфлацията. Големите компании договориха през март най-голямото покачване на заплатите от 25 години, вслушвайки се в апела на премиера Фумио Кишида за по-високи хонорари.


Африка и Близкия изток
Израел  се контракти при започване на март за повишение на заплатите на чиновниците в публичния бранш. Сделката визира 350 000 държавни чиновници, които ще получат 11% нарастване на заплатите си сред 2020 година и 2027 година, както и еднократен бонус.

Служителите в държавния бранш в  Република Южна Африка  постигнаха в края на март договорка за покачване на заплатите със 7,5% след 5 месеца митинги. Споразумението планува растеж на възнагражденията с доста повече, в сравнение с управляващите бяха заложили в бюджета за 2023 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР