Проблемите не са нито нови, нито прости, но последиците от

...
Проблемите не са нито нови, нито прости, но последиците от
Коментари Харесай

Караджов моли НС да даде мандат на АПИ да продължи да ремонтира пътищата

Проблемите не са нито нови, нито елементарни, само че последствията от тях ще бъдат пагубни. Пътищата в България, които така и така са в трагично положение към този момент не могат да бъдат поддържани, ремонтирани. Това съобщи вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов от трибуната на Народното събрание.

Той ще осведоми народните представители за проблеми, които дружно могат да намерят решение. АПИ не може повече да разпорежда каквито и да е действия по поддръжка на републиканската пътна мрежа. За това Караджов прикани депутатите от Народно събрание с предложение да разрешат на АПИ да продължи да ремонтира и поддържа републиканската пътна мрежа по настоящите контракти преди да се проведат новите конкурсни процедури. " Уверявам ви, че с това предложение не се узаконяват противозаконни контракти. Договорите са си настоящи и в моменти, вследствие на открита спортна процедура по Закон за обществените поръчки, само че са с стеснен предмет и надвишени възлагания. Това не е индулгенция за осъществените съществени поправки, а всички настоящи и съществени контракти са обект на щателна проверка за това какво е осъществено и направено. Това не е и признание на претендиране на изпълнителя суми ", акцентира районният министър.

Той прикани депутатите да помислят за разочарованието на всеки един българин, когато пътуват по пътищата и автомагистралите в страната. Дори и в този миг, когато си приказваме пътят на прохода " Витиня " е блокиран от над 6 километрова опашка от тирове , тъй като пътят не се ремонтира, посочи Караджов.

Гроздан Караджов чака Народно събрание като висшият орган на властта да поеме своя дял от отговорността, с цел да ми даде опция да понеса отговорност и да отговоря на публичните упования за качествено поддържане на републиканската пътна мрежа.
 Меле на Автомагистрала
Меле на Автомагистрала " Тракия " край Пловдив - шест произшествия единствено за час

Две дами са в болница

" Не могат да се разпореждат действия за замяна на мантинели, пътни знаци, защитни или ограничаващи мрежи. Ако ръководителите на АПИ създадат нови възлагания, те ще бъдат изправени пред следната алтернатива - дали да спазят закона или да го нарушат ", посочи Караджов.

Според него в интервала 2017-2018 година АПИ е провела 9 открити процедури по Закон за обществените поръчки по отношение на действия, касаещи поддръжката на републиканската пътна мрежа. Договорите за настоящ ремонт и поддръжка са с надхвърлен размер и нищожност на възлаганията осъществени над прогнозата им стойност, уточни Караджов. Действащите контракти за настоящ ремонт и поддръжка били прекъснати предварително и се създали нови процедури за настоящ ремонт и поддръжка. От средата на октомври до началото на декември 2021 в осъществявания на предложенията на работната група са подписани 39 съглашения за отчасти преустановяване на договорите.

За интервала след 13 декември 2021 година до през днешния ден са възлагани само и единствено действия по зимно поддръжка на републиканската мрежа и ремонтно възстановителни работи по спешни обстановки. Зимната поддръжка тази година завърши на 1 април. Вече съвсем нищо отвън спешно възстановителни действия не може да се разпорежда, означи Караджов.

Оформят се три съществени казуса, за които Караджов може да предложи решения. Две седмици след приемането на държавния бюджет АПИ разгласи нови 7 процедури за избор на реализатори и най-ранната допустима дата за оповестяване на реализатор е през месец юли, в случай че няма обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Тогава ще се стигне до преустановяване на поддръжката на републиканската пътна мрежа преди да са определени новите изпълнителни и новите контракти.

Втори проблем - описаните незавършени действия засягат 278 незавършени обекти, автомагистрали, пътища, тунели и мостове. Възобновяването може да стане посредством решение на Народно събрание, с което да се даде опция на АПИ да довърши обектите.

Трети проблем - огромният размер на сумите по приетите съглашения за осъществени действия докара до обществено напрежение. АПИ се нуждае от поддръжката на Народно събрание за полагане на пътни знаци и полагане на хоризонтална подготовка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР