„Проблемите на спешната медицина намериха повече отзвук в обществото и

...
„Проблемите на спешната медицина намериха повече отзвук в обществото и
Коментари Харесай

БСП поема отговорност да насочи управляващите към проблемите на Спешна помощ

„ Проблемите на незабавната медицина откриха повече отзив в обществото и в медиите, само че не и измежду ръководещите. Затова на Българска социалистическа партия се пада отговорността да насочим вниманието към тях ". Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Илиян Тимчев от парламентарната естрада. Той акцентира, че са минали 4 месеца от ръководството на това държавно управление, a незабавната медицина по този начин и не е намерила място в дневия ред на Народното събрание.

Тимчев засегна двата плана за възобновяване и рационализация на незабавната помощ по Оперативна програма „ Региони в напредък " и за образование на медиците в незабавната помощ (ПУЛСС 2) по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ". „ Проектът за рационализация е на стойност към 160 млн. лева Застрашен е от неуспех поради поредност от неверни решения и ненавременни дейности на ръководещите ", акцентира той. Депутатът изясни, че вторият европейски план е така наречен „ ПУЛСС 2 ", който планува усвояването на 7 млн. лева безплатна помощ за образование на фрагменти на незабавната медицина и основаването на Национален център за образование по незабавна медицина. „ Въпреки, че е стартирал през февруари тази година, планът е в цялостен застой и на процедура нито една от задачите му не е реализирана ", сподели още той.

По неговите думи, по време на акцията, двата плана за рационализация и образование са били представяни от ГЕРБ като панацея за проблемите в незабавната медицина. „ Сега обаче, когато е в ръцете им да ги осъществят, не чуваме нищо за тях. Затова ще питаме, до момента в който получим отговори и се подхващат дейности ", безапелационен е националният представител. Той уточни и различен проблем, обвързван с поддръжката на информационно-комуникационната система на незабавна помощ. „ Става въпрос за софтуерната система, която локализира и записва позвъняванията към незабавните центрове, както и за джипиес следенето на колите за спешна помощ. Договорът с компанията, която дава тези услуги е изминал предишния месец и тя е уведомила министерството, че ще спре поддръжката й ", посочи Тимчев.

Според него до това се е стигнало поради занимателен конкурс от страна на Министерството на здравеопазването. „ Нов конкурс за поддръжката на информационната съгласуваност е трябвало да бъде разгласен от дълго време, само че заради незнайни аргументи това се е случило чак след приключването на контракта ", добави той. Тимчев обърна внимание и на коментар на зам.-министър Ненков по въпроса, че нищо ужасно не е станало и в най-лошия случай адресите на повикванията би трябвало да се записват на ръка - това било нормална процедура в предишното. „ Изказването на зам.-министъра е несериозно и като цяло демонстрира отношението на ведомството към належащи и неотложни проблеми, и неумение да се разпознават и позволяват предпочитани задания ", разяснява депутатът.

Народният представител акцентира, че националната система за незабавни случаи (телефон 112) също е в пагубно положение. „ Това не е вест, защото телефонът не се поддържа от 2015г., вследствие на което стават неточности при приемането на сигналите и пращането на незабавни екипи. Грешки, костващи човешки живот ", сподели още той и изясни, че скоро след оповестяването на публичната поръчка е станало ясно, че вътрешният министър Радев я е спрял. „ Официалното пояснение беше, че той се чувствал притиснат от компанията, изпълняваща поръчката, каквото и да значи това. Още повече не стана ясно ще бъде ли оповестена нова социална поръчка и по кое време ще стане това ", уточни Тимчев.

Като различен мотив, с цел да се инициира спор от „ Българска социалистическа партия за България ", е въпросът за стандарта за незабавна медицина. „ Вече повече от половин година сътрудниците в СП работят без стандарт. Причината за това е, че стандартът, въведен от министър Москов, беше обжалван в съда и разгласен за недействителен. Така се сътвори нормативен вакуум, който донесе след себе си редица проблеми ", изясни той. Тимчев разясни, че новият стандарт към този момент е подложен за публично разискване, само че е копие на остарелия, като се изключи глава четвърта, засягаща структурите за болнична здравна помощ.

„ Стандартът е значим и за пациентите, и за работещите в СП. Той освен контролира всички процеси и обезпечава качеството на незабавната помощ, само че и пази работещите в системата при положение, че пациент си потърси правата в съда. При състояние, че е известно какъв брой наложително беше пренаписването на стандарта, за какво това се случи чак след четири месеца от ръководството? ", попита той. Депутатът от левицата акцентира, че приемането на стандарта е от основно значение и поради плана за рационализация на незабавната помощ с евросредства. „ Освен това в него са заложени ограниченията, които имат за цел превъзмогването на извънредно сериозния проблем с експанзията над медицински лица от СП ", сподели още той.

Тимчев сложи въпроса и за неналичието на фрагменти, както и неатрактивните специалности за младите лекари. „ Самата тематика за СП би трябвало да стане приоритет на изпълнителната власт. За страдание не следим проактивност от страна на ръководещите, предугаждане на компликациите и превантивни ограничения преди нещата да излязат отвън надзор ", уточни националният представител и изрази вяра това да се промени за в бъдеще.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР