Проблемите на Facebook около скандала с Cambridge Analytica далеч не

...
Проблемите на Facebook около скандала с Cambridge Analytica далеч не
Коментари Харесай

Нови дела заплашват Facebook заради скандала с Cambridge Analytica

Проблемите на Фейсбук към абсурда с Cambridge Analytica надалеч не са завършили, макар че излязоха от първите страници на вестниците, а следващият иск против компанията към този момент е на път към правосъдната зала. Изданието Wired заяви в сряда, че група поданици на Обединеното кралство са се обърнали към най-голямата обществена мрежа с писмо, описващо доста случаи, в които интернет колосът не съумява да отбрани поверителността на персоналните данни на своите консуматори, и желаят отговори на лист с въпроси. Представяни от адвокатска адвокатска фирма Irvine Thanvi Natas Solicitors, жителите, чиито данни също са станали притежание на Cambridge Analytica, декларират, че в случай че техните въпроси не получат отговори в границите на 14 дни, ще подхващат правни дейности.



В писмото, което е с размер 27 страници, се твърди, че Фейсбук нарушава Закона за отбрана на данните на Обединеното кралство, което би могло да даде право на обезщетение на десетките ищци. Жалбоподателите желаят по-задълбочени отговори на въпросите за това кой има достъп до данните им, както и какво се случва с тях след това. Според юриста на групата, Рави Наик, в случай че не получат съответни отговори, те биха могли да имат право на компенсации. " Хората би трябвало да осъзнаят, че правата, свързани с персонални данни, са действителни и има механизми за тяхното използване ", разяснява той пред Wired.

Писмото, предхождащо правосъдния иск, е първата стъпка в един огромен развой, който в последна сметка може да включи като ищци към 1.1 милиона жители на Обединеното кралство. В понеделник, група, наречена Fair Vote UK, разгласи, че завежда свое лично правосъдно дело против Фейсбук поради “широкомащабни нарушавания на съглашението сред компанията и нейните консуматори ". По-рано този месец бюрото на комисаря по информацията на Обединеното кралство пък наложи на Фейсбук санкция от 500 000 паунда (над 656 000 долара) поради неналичието на съответна отбрана на персоналните данни във връзка с абсурда Cambridge Analytica.

Междувременно, компанията продължава да бъде изправена пред редица правосъдни каузи и следствия в Съединени американски щати.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР