Проблеми с машините за гласуване на някои места в страната.

...
Проблеми с машините за гласуване на някои места в страната.
Коментари Харесай

ЦИК: Общо 53 секции в страната са преминали към хартиен вот

Проблеми с машините за гласоподаване на някои места в страната. В 5 секции - в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, ЦИК е решила още през вчерашния ден да се премине към гласоподаване с хартиени бюлетини поради проблеми с машините. Това сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова, представена от Нова телевизия.

След инспекция на механически проблеми с машините, гласуването с такива е спряно в още 7 секции - две в 23 МИР София, две в Силистра, две в Благоевград и в Бургас. В 25-ти РИК в София 8 от секциите са минали на бюлетини. Дефекти с машините има и в Бургас, Варна и Силистра. Става дума за проблеми с картата или отпечатването. А в Испания едно от устройствата е спряло за малко, само че е поправено.
 Избирател в Лондон пуснал смарткарта вместо квитанция с вота си в урна Избирател в Лондон пуснал смарткарта вместо квитанция с вота си в урна
Избирател в една от секциите в Лондон се е объркал и вместо контролната квитанция от машинното гласоподаване е пуснал в кутията за отрязъцит...

Под 1% са електронните устройства, които са дали някакъв недостатък, изясняват от ЦИК. Към обяд беше прекратено гласуването с машина в още 42 секции. Общият брой на тези, в които се гласоподава на хартия, е 53. Засега от ЦИК дефинират този брой като нищожен.

ЦИК взе и да преустановяват гласуването с машини при потребност, с цел да не се губи време. „ Причините да не работят машините са следните – въобще не е тръгнала машината, не работи принтерното устройство, предоставената карта не е за тази машина ”, изясни зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева. А ЦИК взе решение и заявления да могат да се попълнят и отвън секциите зад граница.

Около 25 са сигналите и жалбите за нарушавания, които са постъпили в ЦИК, с изключение на проблемите с машините за гласоподаване. Матева посочи, че има постъпил сигнал за предизборна пропаганда в интернет - за поява на облици на политически водачи. Подобна пропаганда не може да се накаже от ЦИК. Има и сигнал на една от осведомителните организации за обявяване на междинни резултатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР