Проблемът за навременното диагностициране и лечение на COVID както за

...
Проблемът за навременното диагностициране и лечение на COVID както за
Коментари Харесай

Пациенти: Безплатните PCR тестове да се върнат при личните лекари

Проблемът за навременното диагностициране и лекуване на Коронавирус както за пациенти, по този начин и за лекари породи след отпадане на противоепидемичните ограничения на 01.04.2022 година и докара до прекачване издаването на безвъзмездни PCR проби от персоналните лекари към платени от специалистите-пулмолози. Това напомнят в своя позиция от пациентска организация „ Заедно с теб “.

Предвид ниския брой пулмолози, работещи в доболничната помощ, и огромния брой пациенти с пост-COVID синдром, които търсят пулмологична помощ, считаме, че с възходящия брой регистрирани с позитивни проби активността на пулмолозите ще се затрудни извънредно доста с поемането и на пациенти с остри респираторни инфекции, които би трябвало да бъдат прегледани в кабинетите (по Закона за здравето), и при нужда от PCR тест, да бъде възложен на пациента, означават от там.

Предвид регулярните визити на кабинетите на пулмолозите от диспансеризирани пациенти с ХОББ и астма и други диагностични случаи, считаме, че се основават условия за разбъркване на потоците, което е неприемливо в изискванията на засилваща се епидемиологична конюнктура, показват още от пациентската организация.

„ Разбираме казуса на страната, а точно че доста жители си вършат PCR проби за туризъм отвън страната през летните месеци, само че това има решение и в другите страни от дълго време се прави. Нека безплатните PCR и антигенни проби да важат единствено за територията на Р България за изписване на нужното лекуване “, оферират от организацията.

„ Тъй като за задачата са нужни нормативни промени, настояваме управлението в оставка на Министерство на здравеопазването да не бездейства, а да се погрижи за здравето на нацията в незабавен порядък.

С оглед на запазване на публичното здраве настояваме PCR и антигенните проби да бъдат върнати към персоналните лекари и да бъдат безвъзмездни за пациентите по избрани критерии “, се споделя още в позицията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР