Проблемът в сферата на здравеопазването не е само във врачанската

...
Проблемът в сферата на здравеопазването не е само във врачанската
Коментари Харесай

БСП: Проблемът със здравеопазването не е само във Враца

Проблемът в областта на опазването на здравето не е единствено във врачанската болница, той е народен и има голяма заплаха за здравната сигурност в страната, обявиха през днешния ден депутати от Българска социалистическа партия на конференция във Враца. Темата, която дискутираха, бе за рецесията в бранш опазване на здравето и банкрутът на държавните лечебни заведения.
На събитието участва зам.-председателят на непрекъснатата комисия по опазването на здравето в Народното събрание доцент Георги Йорданов, народните представители от Враца Иван Генов и Николай Иванов, както и депутати от цялата страна. Всички те показаха мнение, че страната има механизмите да избави лечебницата във Враца.
По думите на алените, сега в хазната има остатък в размер на 2 300 000 лв., които могат да се употребяват за мигновено справяне с казуса. Може да се употребяват и обществени фондове, които са за кризистни обстановки при бедствия и повреди.
Това обаче не би имало кой знае какъв резултат поради моделът в опазването на здравето, прокаран от някогашния министър Петър Москов. С въведените от него промени в здравната система държавните и общинските лечебни заведения са обречени на банкрут, безапелационни са от левицата. Още преди да се наложат, от Българска социалистическа партия предупреждавали, че не след дълго ще станем очевидци на краха на държавните лечебни заведения. Според алените казусът би трябвало да бъде решен съществено и радикално, като се стартира от законодателни промени, които да регламентират и актуализират цените на клиничните пътеки и редица други действия в лечебниците.
Другият огромен проблем, който би трябвало неотложно да бъде отхвърлен, е недопускането на територията на държавна или общинска болница да съществува частна такава конструкция. Според специалистите точно това е една от сериозните управленчески неточности на управлението на врачанската болница. Така е позволено лечебното заведение да натрупа само задължения, а печелившите действия били поемани от частната конструкция.
От левицата ще упорстват за написването на нови нормативни актове в здравното законодателство, тъй като точно най-работещите лечебни заведения в страната имат най-големите отговорности.
От Българска социалистическа партия чакат сътрудниците си от другите партии, с цел да стартират спор, чиято цел е да се намерят верните разновидности и механизми за спасяването на българското опазване на здравето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР