Проблемът според антимонополистите е едностранното налагане на нелоялни търговски условия

...
Проблемът според антимонополистите е едностранното налагане на нелоялни търговски условия
Коментари Харесай

КЗК: "Топлофикация София" в злоупотреба с монопола си при новите клиенти

Проблемът съгласно антимонополистите е едностранното налагане на нелоялни търговски условия за битовите клиенти

© Надежда Чипева Още по тематиката
Инсинераторът – софийското " Белене "

Това е вкопчването в предишното и отдалечаване на България от Европа с европейски пари
23 юли 2018
" Булгаргаз " ще прибира непосредствено част от приходите на " Топлофикация София "
19 юли 2018
Натрупаната загуба на " Топлофикация София " е 320 млн. лева, задълженията - още 760 млн.

Дружество има да си събира и вземания за 406 млн. лева
18 юли 2018
КЕВР разгласи по-високи цени на тока, природния газ и парното

Електричеството нараства с 2.03%, природния газ с 10.81%, а парното - с 7.33%
1 юли 2018 " Топлофикация София " злоупотребява с господстващото си състояние на пазара на транспорт на топлинна сила и по-специално с изискванията си за присъединение на битови клиенти. Това изказване предяви Комисията за защита на конкуренцията към общинското сдружение, което е в тежко финансово положение - 34.8 млн. лева загуба за 2017 година и насъбран негативен финансов резултат от съвсем 320 млн. лева

Антимонополистите са открили, че от юли 2015 година " Топлофикация София " подписва контракти за присъединение в несъгласие на наредбите на Закона за защита на конкуренцията, като постанова едностранно нелоялни търговски условия. Става дума за условието клиентите или вложителите в нови жилищни блокове да изградят за своя сметка присъединителен топлопровод, оборудванията към него и абонатна станция, да ги дават за безплатно прилагане на сдружението и да получат като отплата отстъпка в цената на предоставяните услуги.

" По своята същина първото изискване съставлява налагане на голословни разноски, които според нормативната уредба " Топлофикация София " следва да поеме. Другото изискване съставлява налагане на голословно обвързване на клиентите, в техен ущърб, да дават за безплатно прилагане енергийни обекти, които са построили със лични средства, за които според Закона за енергетиката топлопреносното сдружение следва да заплаща цена за прилагане. Третото изискване голословно лишава вложители от законоустановеното им право да възвърнат инвестицията, която са създали, с цел да изградят енергийните обекти вместо " Топлофикация София ", защото те не се явяват крайни консуматори и заради тази причина е невероятно да се възмездят посредством този натрапен им прийом ", споделят от Комисия за защита на конкуренцията.

Според комисията тези условия не са обосновани от справедливи условия, а са ориентирани към " добиване на финансови изгоди посредством експлоатиране на комерсиалните сътрудници въз основа на притежаваната пазарна мощност ".

Всичко това към този момент са единствено изказвания, които следва да бъдат потвърдени. В период от 30 дни заинтригуваните страни имат право да показват писмени възражения, след което ще бъдат изслушани от Комисия за защита на конкуренцията. " Топлофикация София " може също по този начин да предложи да поеме избрани задължения, с цел да приключи въпросното нарушаване. Комисия за защита на конкуренцията обаче би трябвало да утвърди с настрана решение тези отговорности. В този случай производството се приключва, без да открива съществуване на нарушаване. Ако предлагането на сдружението не бъде признато, се минава към закрито съвещание, в което следва да се реши осъществено ли е в действителност нарушаване и да се дефинира съответната глоба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР