Проблемът с рециклирането на батерии за електрически превозни средства ще

...
Проблемът с рециклирането на батерии за електрически превозни средства ще
Коментари Харесай

Кой е основният проблем на електромобилите, който зачерква тяхната екологичност

Проблемът с преработването на акумулатори за електрически транспортни средства ще се утежни в близко бъдеще. Според SNE Research броят на изведените от употреба електрически транспортни средства в международен мащаб ще се усили доста през идващите десетилетия.

През 2025 година се чака 560 хиляди електрически транспортни средства да бъдат пенсионирани, а до 2040 година този брой ще нарасне до 42 милиона броя.

С възходящата известност на електрическите транспортни средства нараства и броят на употребяваните автомобилни акумулатори, изискващи преработване.

Анализаторите на SNE Research предвиждат забележителен напредък на световния пазар за преработване на употребявани акумулатори: до 52 милиарда $ до 2030 година, 172 милиарда $ до 2040 година и 450 милиарда $ до 2050 година

Все още обаче не са създадени идеални стандарти за повторна приложимост на употребявани акумулатори. На Световния стопански конгрес, извършен в Давос през 2024 година, ръководителят на CATL Жен Югун сподели, че за тяхната компания казусът не е повторното произвеждане на акумулатори, а по какъв начин да се изпратят употребяваните акумулатори за преработване и наново произвеждане във фабриките на CATL.

Той означи, че предходната година CATL е приключила 100 000 интервенции по преработване на отпадъчни акумулатори и сполучливо е употребила наново 13 000 тона литиев карбонат.

Югун означи също, че преработването на акумулатори изисква държавна поддръжка, която ще разреши на софтуерните компании да рециклират употребявани акумулатори и да изпращат реновирани акумулатори в по-слабо развитите страни и райони, с цел да им оказват помощ да генерират електричество.

Без държавна поддръжка сходни начинания стават доста по-трудни и по-малко ефикасни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР