Проблемът с незаконните къщи не само в Пловдив, а и

...
Проблемът с незаконните къщи не само в Пловдив, а и
Коментари Харесай

Експерт: МВР и ДАНС да влязат в Столипиново! Не може да ги издържаме със социални помощи

Проблемът с противозаконните къщи освен в Пловдив, а и в цялата страна, би трябвало да се реши генерално. Това съобщи в изявление за Plovdiv24.bg пловдивският държавник и специалист по етническите въпроси Сергей Димитров.

Темата с противозаконното строителство излезе още веднъж на напред във времето след на известния етнически водач от близкото минало Ашим Асан. На идващия ден и притежателят на парцела разгласи, че е подал иск в съда против регион " Централен " за поради подготвяната акция за срутване на къщата му, под претекст, че е противозаконна. 

Plovdiv24.bg разполага с копие на нотариалния акт на къщата на Ашим Асан на ул. " Бургас " №1 в ромската " Аджисан махала ". Документът е от 2017 година и с него се уреждат финансови връзки сред продавача и купувача. Продажната цена на постройката е закрепена на 67 364,57 лева, от които 27 364,57 лева са прихващания за два броя изпълнителни листове от 2017 година по гражданско дело от 2014 година

В нотариалния акт категорично е маркирано, че остатъкът от сумата - 40 000 лева, ще бъде заплатен до 1 януари 2020 година, ако постройката не бъде съборена непринудено от притежателя или наложително по заповед на Община Пловдив или за създаване на планувани улици. Ако постройката бъде съборена по една от изброените нагоре аргументи, купувачът не дължи остатъкът от сумата на продавача.

Според общественика Сергей Димитров постройката е противозаконна, защото против нея има заповед за срутване още от 2016 година с решение на Върховния административен съд. В него написа, че има заповед за възбрана за прилагане и ще би трябвало да се прекъсне водата и електрозахранването. Димитров сподели, че е ревизирал в Държавен списък дали има издадено позволение за градеж и се оказало доста мъчно да се откри подобен документ. " Тук е въпросът ми по какъв начин той се е сдобил с това копие, в случай, че от 1960 година до момента нищо не съществува в архива. Много мъчно се намират документи там " - акцентира той.

Действията на институциите са верни, счита Сергей Димитров. " Район " Централен " е в цялостното право да пристъпи към срутване. Не виждаме никаква политическа интервенция. Явно някой е решил да си развява байрака и да твърди, че някой все за нещо му е отговорен. За страдание, политиците постоянно излизат отговорни за това, че някой е решил да строи противозаконна сграда, без да си изкара нужните документи, без да си направи труда да попита по какъв начин се случва това нещо. Винаги упрекват политиците. Не пазя нито една политическа партия, има си закони, с които човек би трябвало да се преценява " - разяснява той.

Сградата на ул. " Бургас " №1 не е единствената противозаконна в " Аджисан махала ". Има вид за легализиране на такива постройки, а той е - с декларация и трима очевидци, само че, в случай че земята е благосъстоятелност на общината, тогава ще би трябвало да се разгласи търг за покупката й. Сергей Димитров счита, че в " Столипиново " би трябвало Министерство на вътрешните работи и ДАНС да влязат на инспекция.

" Там има хора, на които би трябвало да им покаже някой, че те не са страната. Държавата е всеки един работещ български жител, не може да толерираме хора, които ги устояваме със обществени помощи и да желаят страната да се преценява с тях " - съобщи той.

Общественикът прикани районните кметове да афишират противозаконните постройки и да ги отстраняват. За да няма обществено напрежение, Община Пловдив би трябвало да даде на хората общински жилища. " Кметът и екипът му би трябвало да седнат и да решат този проблем веднъж вечно. Защото е подигравка да има кон на 6-ия етаж. Аз като го видях, акълът ми не ми го побра. Трябва да се откри метод, решение, да се съблюдават законите - както от ромите, по този начин и от безусловно всички български жители " - разяснява Сергей Димитров.

Като специалист по етническите въпроси Сергей Димитров е взел участие в заседание в Асеновград с присъединяване на депутати от Пловдив и района, на което е решено да се провежда кръгла маса с неофициалните водачи от махали. " Искаме да вкараме закон, който да даде право на хората, които са построили противозаконна сграда, да я узаконят. Общината би трябвало да влезе в разговор с държавното управление и жителите, с цел да се разиска по какъв начин може да се реши този наболял проблем " - сподели още той. 

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР