Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря

...
Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря
Коментари Харесай

Хинков: ДАНС изнесе информация за фирми, които се занимават с нерегламентиран износ на лекарства

Проблемът с дефицит на инсулин е продължителен, той се обостря от време на време. Това разяснява в студиото на NOVA министърът на опазването на здравето Христо Хинков. Той регистрира, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след ограниченията на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.

" Основният проблем е обвързван с търговците на едро - няма връзка сред тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един дефицит, изключително в по-отдалечените региони ", съобщи Хинков.

Според него казусът не е толкоз сериозен и няма мотив за терзание. Министърът не изключи да има случаи на противозаконен експорт на инсулин, макар възбраната на здравното министерство.

" Беше изнесена информация от ДАНС - освен за инсулин, само че и за други медикаменти. За съответни компании, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях ", добави Хинков.

Той счита, че евтини медикаменти трайно изчезват от българския пазар. " Има медикаменти в психиатрията, които от дълго време изчезнаха. Така е, тъй като притежателят на разрешението за приложимост няма сметка от тези ниски цени, които има тук ", съобщи Хинков.

Министърът на опазването на здравето сподели още, че ще удължават от време на време възбраната за експорт на инсулин, с цел да бъдат обезпечени нужните количества за българския пазар.

Хинков беше безапелационен, че след ротацията няма да остане на поста, макар че е бил увещаван да не си потегля.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР