Проблемът с мръсния въздух в половин България отново предизвика въпроси

...
Проблемът с мръсния въздух в половин България отново предизвика въпроси
Коментари Харесай

Кои маски предпазват от мръсния въздух

Проблемът с мръсния въздух в половин България още веднъж провокира въпроси какви ограничения могат да вземат жителите. Специалистите предизвестяват, че медицинските грипни маски върху носа и устата не са от изгода в този случай.

" Борбата против мръсния въздух не може да става с маски. Трябват ограничения на държавно равнище, политика на министерството на околната среда и другите виновни. Всичко останало е дребно и неефективно и считам, че носенето на маска е непълен и лекомислен съвет ", сподели преди година проф. доктор Коста Костов, народен съветник по пулмология и фтизиатрия, пред " Дневник ".

Проф. доктор Тодор Попов, народен съветник по клинична алергология, съобщи,че с цел да имат резултат, маските би трябвало да имат специфична структура. " Имат значение пластовете на маската, има ли някаква влага, която да всмуква частиците и така нататък "

И въпреки всичко в случай че човек реши да опита да се защищава с маска, е добре да запомни тези кодове - N95 и N99 . Те демонстрират % на успеваемост на съответния артикул - каква част от частиците са филтрирани и до каква степен рафиниран е въздухът, който доближава до организма на човек.

Това са маски с спомагателни сменяеми филтри с динамичен деен въглен . Цената на маските варира, като най-достъпните разновидности са за към 20 лв., а други модели доближават до 100 лв.. Филтрите костват сред 5 и 20 лв..

Най-често в градската среда се употребяват от колоездачи и бегачи. Затова могат да се купят от профилирани магазини в съответния спорт. На българския пазар маски продават dragzone.bg, lekuva.me, olx.bg и други.

Проблемите при приложимост са свързани с неудобството при носенето и с естетическия тип.

Наскоро " Индипендънт " показа своя ранглиста за петте най-хубави маски против замърсен въздух. В листата са моделите Respro Ultralight Mask (N99) , Respro Techno (N99 ), Totobobo Anti-Pollution Mask (N95), Cambridge Mask The Admiral (N99) и Vogmask (N99).

Вариант са и маските, които употребяват уличните актьори, рисуващи графити. Те са с по два филтъра - мембрана срещу прахуляк, както и филтър с деен въглен. Целта е да защищават хората от отровите на спрейовете, с които се рисува. Особеностите като цени и тип са сходни с маските, употребени от колоездачи и бегачи. Една от известните марки е 3M.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР