Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк

...
Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк
Коментари Харесай

Строежи, реститути и стар план за управление пречат на Витоша ски“

Проблемът с модернизирането на оборудванията на територията на Природен парк " Витоша " се политизира за следващ път. Тази позиция разпространиха от " Витоша ски " АД по отношение на

Отново за ясните и установени от всички институции проблеми не се оферират решения. Как следва да се модернизират оборудванията съгласно " Витоша ски " е повече от ясно:
Държавата да обезпечи нормативна среда, която изцяло разрешава модернизацията Инвеститорът да осъществя инвестицията Съответните органи да я одобряват и вкарат в употреба
Според сдружението не е рационално с поправки да се поддържат от дълго време амортизирани уреди, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат сменени с най-модерните. До този извод е стигнала и Столична община.

От " Витоша ски " напомнят, че с решение на Столичен общински съвет бе наета външна компания, която да даде мнение за едно от оборудванията. Платиха се 50 000 лева от общинския бюджет и заключението е същото - би трябвало да се инсталира ново оборудване. По тази причина и българският съд на две инстанции анулира като незаконосъобразна заповедта на Главния проектант на Столична община заповедта да бъде ремонтиран Кабинковия въжен превоз " Княжево- Копитото ".

" Витоша ски " като притежател и вложител е декларирал готовността си да модернизира оборудванията и повода това да не се случва са двата казуса в нормативната среда - признатият през 2012 год. Закон за горите и настоящия и неактуализиран проект за ръководство на Политическа партия " Витоша ". Всички междуведомствени работни групи, кръгли маси и други потвърдиха това. Но досега нищо не се направи по въпроса, за което от сдружението не считат, че са отговорни.
 Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, желаят в СОС
Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, желаят в СОС

СОС заседава изключително поради Симеоновския въжен превоз и реорганизацията на придвижването в центъра

Освен генералния проблем с нормативната среда са налице още редица относително дребни проблеми, за решаването на които сдружението е забравено от институциите, показва се още в позицията. Останалите проблеми съгласно " Витоша ски " са:
докато оборудванията са стопанисвани от Столична община не са закупувани аварийни елементи от компаниите производители; подменена е с пиратска цялата електроника на Симеоновския лифт; нанесени са необратими вреди по оборудванията.
" Това, което правехме през последните години, е да поддържаме техния живот. Дружеството е заплатило към 6 000 000 лева за поддръжката им. Но колкото и да поддържаш една отиваща си техника, рано или късно тя стопира да работи ", показват от " Витоша ски ".

Ако някой счита, че може назад да я върне към живот, сдружението е готово да употребява възмездно неговия експертен опит и познания - " както към този момент обществено сме отправяли такава покана, в това число към експертите, които развиват тезите за безкрайни поправки - само че никой не се отзова ".

Според " Витоша ски " подмяната ще е сложна по още други аргументи, които се премълчават. В територията на оборудванията е осъществена противозаконна реставрация и макар наличното функциониращо оборудване земята под него в избрани елементи е реституирана. Не единствено е реституирана, само че и на новите притежатели не са въведени ограничавания, акцентират от сдружението.
 Терзиев и Бонев с проект по какъв начин да възстановят лифтовете на Витоша
Терзиев и Бонев с проект по какъв начин да възстановят лифтовете на Витоша

Кметът е подготвен да подреди разглобяване на старите уреди, с цел да построи общината нови

Също по този начин трасетата под Симеоновския въжен превоз се застрояват, заграждат, прекъсват, натрупват се елементарно запалими материали. Още с придобиването на " Въжени линии " ЕАД сдружението напомня, че е алармирало, че трасето под Симеоновския въжен превоз е прекратено от четириметрова подпорна стена. Вече 14 години никой не си направи труда да ни отговори, недоволстват от " Витоша ски ".

Посочват още, че към лифта сa издигнати здания, които вършат невероятно спазването на отстоянията, планувани в нормативните актове. Същевременно кабинките са в сериозна непосредственост до тези здания.

Проблемите са доста и са решими, стига да има воля от страна на страната да ги реши. Това ще отпуши процеса. От " Витоша ски " повтарят готовността си да влага в тяхната рационализация. Това може да стане само и единствено в случай че е законно - т.е. след обезпечаване на нужната нормативна среда. А все още този развой е блокиран.

От сдружението се обръщат към всички политици - " подходете държавнически, решете проблемите, основани в нормативната среда, с цел да може да се възвърне достъпът до планината. И с това ще покажете, че фактически го желаете. Хората го желаят - чуйте техния глас ".
 Главчев разпореди на ДАНС да ревизира проблема със Симеоновския въжен превоз
Главчев разпореди на ДАНС да ревизира проблема със Симеоновския въжен превоз

Каква е екологичната и транспортната сигурност на района?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР