Проблемът с лекарствата за онкоболни деца е от 2009 година,

...
Проблемът с лекарствата за онкоболни деца е от 2009 година,
Коментари Харесай

Сдружение Деца с онкохемаотологични заболявания: Всички по веригата знаят за проблема с лекарствата

Проблемът с медикаментите за онкоболни деца е от 2009 година, когато снабдяването е трансферирано от министерство на опазването на здравето (МЗ) към лечебните заведения. Така всяка една болница самостоятелно би трябвало да се доставя с медикаменти , които са почнали да изчезват още тогава, заради неналичието на интерес от страна фармацевтичните компании. Това сподели Симона Караиванова от Сдружение " Деца с онкохемаотологични болести ".
По думите ѝ Министерство на здравеопазването е сезирано непрестанно: " Няма министър, който да не ни познава от Десислава Атанасова до през днешния ден. Всички по веригата знаят за казуса с медикаментите. "
Караиванова добави, че медикаментите са непостижими за родителите, само че за страната не са скъпи. 
По времето, когато Петър Москов е министър на опазването на здравето, се разпорежда медикаментите да се заплащат от Фонда за лекуване на деца, само че това не било решение, защото самият Фонд имал разпоредба, която отпуска медикаментите самостоятелно. 
Майката на 6-годишната Мария Надя Мирчева, която умря от левкемия заяви пред Нова телевизия, че на 18 юни с нея са се свързали от НЗОК да пусне декларация, че се отхвърля от дарителската сметка, с цел да може да ѝ оказват помощ от Касата.
Тя добави, че не е имало закъснение на лекуването на Мария, само че при започване на болестта По-късно от НЗОК са признали, че личният състав на касата не е бил добре инструктиран и по тази причина не са признати документите на Мария. 
Теодора Арменкова от Сдружение " Деца с онкохемаотологични болести " добави, че през ноември предходната година зам.-министър Жени Начева е дала обещание, че ще изиска централно доставяне на лечебните заведения с медикаменти на онкоболните деца. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР