Проблемът с българската ЕЗА (европейска заповед за арест), както е

...
Проблемът с българската ЕЗА (европейска заповед за арест), както е
Коментари Харесай

Какъв е проблемът с българската заповед за арест и защо за Европа тя не е заповед

Проблемът с българската ЕЗА (европейска заповед за арест), както е правното ѝ наименование, без особени изненади стана търкаляща се снежна топка. 

И тук изобщо не приказваме за ОАЕ или Република Южна Африка: и най- " белите " страни, в смисъл на отличното ни и дълговечно правно сътрудничество, към този момент отхвърлят да извършват заповеди, издадени от България.

Въпросът е колкото юридически парадокс, толкоз и: каквото самичък си направиш, не може цяло село (разбрай цяла Европа) да ти го направи.
Примерите
Те не са един и два. През годините прокуратурата в дух на волунтаризъм и на размахана гьостерица безсрамно се възползваше от правото си на " седемдесет и двойка " (фиксирано в Наказателно-процесуален кодекс като последна мярка, " по нужда " ) Именно на база на тази опция бяха оповестени за интернационално търсене фигури като Цветан Василев, Васил Божков, Арабаджиеви, Баневи.

Схемата постоянно е една и съща - дефакто с един собствен автограф прокурор може да задейства цялата международна репресивна машина. Или най-малко на партньорските ни страни, които по никакъв начин не са малко...

После обектът нормално се задържаше някъде, докарва се, наснимва се едно хубавко още на летището, след което прекарва известно време в ареста (като, в случай че е безразсъдно дълго - то страната безусловно бива наказана на финала). Следва дело всъщност, което всекидневно затъваше и буксуваше в своята колебливост.  А прокуратурата ставаше все по-мълчалива по проблема.

Баневи да вземем за пример настояват, че преднамерено до момента в който са били в чужбина (Франция), са потърсени от служител на реда в края на работната седмица. Николай Банев го уведомил по телефона, че щом има призовка, хващат самолета и в понеделник ще се явят на разпит. Това е доказано и от самия служител на реда.

Точно тогава - по думите им - е употребена цялата опция на репресивната машина, която да ги " качи " за търсене - само въз основата на прокурорската заповед за 72-часов арест. Съответно - партньорските служби на Франция се задействат и се получава гръмък и изцяло... неправилен арест в наличието на децата им на летището в Марсилия, до момента в който всички са се запътили точно към България. Това става на 26 октомври 2018 година, петък, а на 28-и " бегълката " Евгения била към този момент поканила приятелките си на рожден ден в София.

Оттогава делото им едвам кюта, а точно то би трябвало да е истинският развой всъщност, който да отсъди дали някой е отговорен или почтен (тук въобще не приказваме дали действително е - а какво може, или не може, да стане в съда). Особено като се подсети, че при тях има обвинения за престъпления, свързани с несъвсем скорошната приватизация, от която са изтекли всевъзможни давностни периоди...

Затова след едно искане за тълкувателно дело, Съдът на Европейски Съюз в Люксембург постановява, че с българската ЕЗА има проблем. Интересно е, че запитването до Страсбург е от британски съд, във връзка със заповед, издадена от прокуратурата в Свищов.

Самият проблем от Свищов, заради който английските управляващи желаеха пояснение от Съд на Европейския съюз,  беше " класика " за България по издаване на ЕЗА. Мъж, обвинен за кражба на пари и бижута за близо 15 000 лева през 2019 година, е арестуван във Англия, въз основа на европейска заповед за арест, издадена от прокурор в Свищов. Преди да я издаде, обвинителят е постановил задържането на мъжа за 72 часа. Районният съд в Уестминстър обаче оспорва валидността на издадената от българския прокурор ЕЗА.

Работата е там, че прокурорът хем издава разпореждането за задържане на обещано лице, хем е органът, който го управлява дали е законно.

" Дефакто ти си арестуван - свободата ти е лимитирана. Това в никакъв случай не трябва да става без изговаряне на съд ", разясни преди дни пред Клуб Z юрист Ина Лулчева.

А за парадокса с Баневи през днешния ден удостовери пред Клуб Z и юристът им Христо Ботев. Като случката е част от неоправдателното решение на Страсбург против България.

Крайният резултат към днешна дата е, че всички западни партньори, в това число тези, с които имаме трайно най-хубаво съдействие, престанаха да извършват нашите ЕЗА. И безспорно крайната щета е за обществения интерес - те, като престават, престават освен за Баневи, а и за доста по-прости проблеми като да вземем за пример килъра от Цалапица. Сред по-чувствителните отводи напоследък бяха тези за двамата от NEXO или за така наречен Тони Парфюма по делото към починалия Красимир Каменов-Къро.

В момента след едно изтъркулване на първо четене през пленарна зала " снежната топка " мина на второ четене в правната комисия на Народното събрание преди 2 дни.

Ако не мине " сглобка " път, към този момент прокурорът ще издава Национална заповед за задържане на обвинен и ще внася на часа искане пред съответния първоинстанционен съд. Решението ще идва до 3 дни и ще може да се апелира. Дори съдът да утвърди и на база на това обвинителят да издаде ЕЗА, и тя отново ще може да бъде обжалвана пред въззивна инстанция на съда.

Заварените положения ще се " занулят " и би трябвало да минат по новия ред.

Това, несъмнено, ще значи повечко работа и повечко писане за прокурорите. Но пък умиването на срама си коства... 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР