Проблемът при връщане на децата в училище е в това,

...
Проблемът при връщане на децата в училище е в това,
Коментари Харесай

МОН обмисля да върне 5-7 клас с друг тип тестове

Проблемът при връщане на децата в учебно заведение е в това, че в България няма задоволително проби от характерния вид, който родителите избират, проблем има и в организацията - когато дойдат тестванията в границите на 24 часа се разпределят за 1-4 клас до края на идната седмица. Средства има до коледната почивка. Това съобщи служебният министър на образованието Николай Денков, който дава отговор на въпроси на жители и медии в рубриката " Властта приказва! Открито " във фейсбук страницата на Министерския съвет.

Той посочи, че са поръчани 3 милиона теста, само че в склада в Лозен в този момент има 851 000 теста.

" Тежестта я понасят всички, тя идва от високата заболеваемост в страната - до преди 2-3 седмици в доста райони имаше над 1 300 болни на 100 000 души. Има сега бърз спад надолу, коренно решение ще се взема, когато заболеваемостта спадне от 250 на 100 000 души, каквато към този момент има в Смолян, Кърджали, които са в жълта зона. Дотогава методът децата да бъдат на учебно заведение е тестването, дата не може да се каже, доставките на проби зависят от това по кое време компаниите ще ги докарат с камионите в склада. Разпределят се за 24 ч, родителите ще знаят два дни авансово за прехода към присъствено образование. Големият проблем е с доставките ", разясни в детайли Денков.

Има опция за ротация - при болни сред 250 и 500 болни и тук-там влизаме и в нея, уточни още той.

Търсим непрекъснато баланс сред всички страни, безапелационен е министърът, по тази причина се следва медицински обоснованата линия, посочи още той. Денков разясни, че МОН се е отказало от концепцията учебни заведения сами да поемат проби, разисквано е със синдикатите и е решено, че ще се появи прикрит ценз - някои учебни заведения ще могат да обезпечат проби, други - не. " Синдикатите възразиха, концепцията отпадна, не се разисква, " изясни министърът на образованието.

Николай Денков заяви, че в сряда е имало среща с Министерство на здравеопазването и е разискван вид за връщане на по-големите възпитаници в клас - 5-7 клас, само че с различен вид проби - сами да си вземат проба от носа, в предната част на носа, а не да бъркат, това да става в класните стаи. Така е в Австрия. За страдание в България родителите са настроени отрицателно към тестванията, би трябвало да се преодолее съпротивата, безапелационен е той.

Средствата за проби за 2022 година се обезпечават от бюджета, такива ще се изискат от служебния кабинет, добави още Денков. Едно тестване коства към 25 лева за месец на дете, в случай че родител остава у дома и получава помощ - е 650 лева Чисто икономическа логичност следва гледната точка, че би трябвало да се употребява този метод, разяснява той.

В България има към 6.5% имунизирани деца, към 4% преболедували, последователно се натрупва контингентът имунизирани и в младата възраст, заяви Денков. Вирусолозите предизвестяват, че може да има идващ вид на вируса, който да е по-опасен за децата. При учителите има 45% имунизирани и се надявам над 50% преболедували, построява се средата да сме по-подготвени за идната вълна, разясни още той.

Ако има гърмеж, отново ще би трябвало да затворим учебните заведения и страната. Практиката от развитите страни е която се опитваме да въведем, разясни Николай Денков.

Той не поддържа наложителната имунизация нито за учители, нито за деца. Парите за проби той дефинира като " да не са хвърлени напразно ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР