Проблемът на корупцията у нас е, че четем Достоевски наполовина.

...
Проблемът на корупцията у нас е, че четем Достоевски наполовина.
Коментари Харесай

Радев: Проблемът с корупцията е, че четем Достоевски като престъпление без наказание

" Проблемът на корупцията у нас е, че четем Достоевски на половина. Той е написал " Престъпление и наказване ", а ние четем единствено първата част – закононарушение без наказване ". Така президентът Румен Радев разяснява пред българи в Чикаго битката с корупцията у нас и увери: От моя страна оттегляне по тематиката корупция няма да има.

" Трябва да има санкции за злоупотребяващите на най-високо равнище с обществени държавни средства ", съобщи Радев.

Държавният глава, който взе участие в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, завършва визитата си в Съединени американски щати със срещи с българската общественост в Чикаго.

В отговор на един от многочислените въпроси по кое време ще отпаднат визите ни за Америка, Румен Радев сподели, че непрестанно слага този въпрос на всички равнища в американската администрация, а отговорът е, че би трябвало да имаме 3 % равнище, а в този момент е 15-16 %.

Законите на Съединени американски щати изискват под 3% отводи на заявките за визи, с цел да могат те да отпаднат. През последните години посолството в София връща сред 15 и 17% от претендентите. До този миг множеството български държавници са заявявали, че би трябвало да се съобразим с тези условия или да изчакаме отпадането на визите за всички жители на Европейски Съюз в границите на по-голяма реципрочна договорка.

" Разбира се нас това въобще не ни удовлетворява, тъй като ние се вадим стратегически сътрудници в НАТО и в случай че тава е по този начин, не би трябвало да приказваме за проценти, а да си имаме същинско доверие ", съобщи Радев.

Сегашната политика на Съединени американски щати по отношение на американските визи за българи не ни устройва и не е почтена, заключи той.

Българите в Чикаго се вълнуваха доста и по кое време ще бъде облекчена процедурата за осиновяване на деца у нас. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариев изясни, че към този момент има промени в законите у нас и в случай че родител не си потърси 9 месеца детето то ще се включва в описите за осиновяване.

Ще задам неуместен въпрос, тъй като обещахте да отговорите и на такива, сподели един от сънародниците ни и попита какво общо има президентът Румен Радев с един някогашен подполковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) та да го кани у нас следващата година за 3 март. Отговорът на президента беше, че го интересува не подполковникът, а президентът на Руската федерация Владимир Путин.

" И мисля, че България не може и не би трябвало да си основава врагове. Мисията на българския президент е не да търси врагове, а съдействие ", разясни той, представен от Българска национална телевизия.

Радев добави, че България би трябвало да преследва своите прагматични и стопански ползи и както канцлера Меркел, по този начин и президентът Макрон, по този начин и останалите европейски водачи постоянно споделят и посещават с Путин, по тази причина и България не трябвало да стои изолирана от тези процеси. Припомни също, че както документално по този начин и устно преди няколко дни в Организация на обединените нации е поканил и американският президент Тръмп в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР