Проблемът е в това, че под приоритет управляващите разбират да

...
Проблемът е в това, че под приоритет управляващите разбират да
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Качеството на НС и властимащите е далече от интелекта на българския народ /IIчаст/

Проблемът е в това, че под приоритет ръководещите схващат да усилят заплатите в даден бранш, само че не и да създадат промяна в него. По-добре да кажем истината, с цел да вземем ограничения. За страдание качеството, както на Народното събрание, по този начин и на властимащите, е доста надалеч от интелекта на българския народ.
Това разяснява финансовият специалист Мика Зайкова пред Фрог в продължението на диалога ни от през вчерашния ден. Първата част от него може да видите ТУК. Ето какво сподели още тя:

Говорите за доста съществени проблеми в бюджета зо 2020 година Защо е изработен по този начин съгласно Вас, на какво го отдавате?

Най- сериозните проблем са така наречен предпочитани области. Бюджетът е подобен, тъй като е изработен като сметководен или счетоводен проект. Така не се вършат бюджети. Много от дълго време в България се приказва за „ програмни бюджети “ – взимаш една област, решаваш какво ще правиш в нея и какъв резултат ще получиш. Финансовия министър беше оповестил, че ще прави подобен бюджет. Такъв аз не виждам в нито една област.

Какво действително виждате като финансист?

Приоритетните области са образованието, опазването на здравето, обществената и военната област. За военната област са планувани да се платят самолетите и да се купят други неща, за които имаме ангажимент към НАТО. Няма да приказвам за защитата, само че ще приказвам за сигурността, тъй като се влагат пари, само че тя е неефективна, тъй като не е реформирана.

По същия метод е в опазването на здравето - през 2019 година се усили с 490 милиона бюджета за здраве, 2020 година се усилва с близо 395 милиона. Здравеопазването ни не е реформирано. За това което се планува имаше доста рецензии, тъй като при нас всичко е наобратно. Обикновено, в бюджетите на други европейски страни, най-вече пари се дават за профилактики и доболнична помощ. При нас е тъкмо назад – даваме най-вече пари, близо 50%, за болнична помощ. 26% даваме за медикаменти, тъй като България има най-скъпите медикаменти, видяно през покупателната дарба на хората. Малко пари се дават за доболнична помощ и минимум за денталната. 179 милиона за дентална помощ, като знаете какъв брой скъпа е тя. Заради това всеки трети българин като наближи 70 година няма един зъб в устата си.

Между първо и второ четени щели да усилят средствата за доболничната помощ. Какъв е смисълът да печелим от това, че хората са заболели и лечебните заведения да вземат пари от скъпите клинични пътеки. Това е неналичието на промяна. По клиничната пътека са парите за лекуване и апаратурата, само че там не са включени пари за труда на медицинските експерти. Заради това се притеснявам доста, без значение че споделиха, че ще покачат заплатите в тази сфера, няма да ги усилят, тъй като няма подобен механизъм.

Зам. министър Жени Начева, която е началник на надзорния съвет на Касата, ще мисли механизъм по какъв начин това да се случи. Това може да се случи в случай че ние създадем промени, забравим за клиничните пътеки и създадем диагностично свързани групи. В тези групи имат всичко – труд, медикаменти, има всичко. Още доста неща може да се приказва по тази тематика.

По отношение на образованието, което е приоритет №1 и то би трябвало да бъде по този начин, даже да създадем софтуерно превръщане на действителния бранш, би трябвало да има кой да работи там. Проблемът е в това, че те под приоритет схващат „ Дайте да увеличим заплатите на учителите! “. Няма неприятно, в действителност това е належащо, само че усилват заплатите в междинното обучение, малко усилват парите за общежитие на децата. Но не усилват парите за това да се промени качеството на образованието. Това значи, че няма средства за повишение на квалификацията на учителите. Голяма част от тях са пред пенсия и те не са в час с дигитализацията и новите технологии, а това е належащо.

За висшето обучение средствата са нищо, само че от сърце. За цялото обучение са заделени 51 милиона. Има висши учебни заведения, които са занимават с стопанска система, при тях са понижени средствата. Там за заплати не се приказва. Не може учителите да получат 1500 -1700 лева заплата, а един помощник в университет да получава сред 700 - 800 лева

Шепа хора както в образованието по този начин и в опазването на здравето взимат по-високи заплати, само че в задачите браншове би трябвало да има положителни заплати, тъй като ще останем и без учители и без лекари. В обществената сфера е най-зле. Там също е нищо, само че от сърце. Там нищо не е нараснало.

А какво е нараснало?

Повишен е размерът на административните такси. Там не се приказва за електронно държавно управление. Това го забравете. Понеже не се приказва за това, има фалшификации във всичко, включително и при бонусите. Как ще борим така наречен демографска рецесията, която в действителност е злополука, в случай че умират повече хора от колкото се раждат. Според Организация на обединените нации, през 2050 година, популацията на страната ни ще намалее на половина. Това се дължи основно на миграция. Всяка година 30-40 хиляди млади, умни и образовани хора напущат България.

В тази връзка да ви попитам още нещо - бизнесът съобщи при започване на седмицата, че поради отрицателните информации в медиите младежите напущат страната ни и би трябвало да се написа единствено за триумфите на бизнеса. Какво мислите за това, правилно ли е?

Тази фикс идея да оповестяваме положителни вести, а да не споделяме истината, не е нещо хубаво. Ако бяхме в оня строй, когато всичко беше розово, ние се къпехме в пари и благополучие и вървяхме напред със знамената, тогава - да. Но ние живеем в демократично общество и би трябвало да си споделяме истината. Не може на една майка втората година да й даваш 80 лв.. Та тя ще почине от апетит! Не може да отгледаш три деца с 90 лв., тъй като толкоз са детските. Нищо променено няма, в противен случай. Това е благодеяние, което е за пенсионерите. Дори да се дигне минималната пенсия на 250 лева, тя е с близо 100 лева по-малко от прага на беднотия. 1 млн. и 400 хиляди пенсионери взимат пенсия под прага на беднотия. 72% от българските семейства получават приходи, които са по-ниски от нужната прехрана. Това значи, че хората ще бъдат енергийно небогати, че няма да си дояждат, че няма да могат да си купуват книги и да вървят на спектакъл. Бедните хора раждат нищи духом, тъй като детцата им са изолирани, те живеят в бедност и непрестанен недостиг. Това ражда и спорове в фамилията. Ние сме страната с най-големите неравенства в приходите. Трябва да променим метода във образуването на бюджета. Трябва да има програмен бюджет и когато приказваме за предпочитани области да не вършим мимикрия на промени, тъй като в този момент това вършим.

Заради това Венецианската комисия ни прави рекомендации и имаме проблеми в правосъдната система и не идват вложители. Причината е, че вложителите не са сигурни за парите си, не е сигурни, че в случай че има проблеми ще могат да отидат в съда и той ще бъде решен, само че без да се постанова да носят куфарче с пари. Ние сме най-корумпираната страна. Какво хубаво да кажем? По-добре да кажем истината с цел да вземем ограничения. Ако властимащите имат тоя ум. За страдание качеството както на Народното събрание, по този начин и на управляващи имащите е доста надалеч от интелекта на българския народ.

Просто би трябвало да се събудим от сън и да не бъдем трапезни революционери, които като пията една ракия и стават смели. Трябва да се гласоподава за смяна. Хората са обезверени, аз ги разбирам, тъй като в края на краищата, тази бедност ги потиска. Но да не не помнят властимащите в какво може да прерасне апатията и изключително неравенствата. Навремето това роди Октомврийската гражданска война, тъй като Русия беше богата страна с мизерстващ народ. Това е рисково за света, тъй като се раждат крайни и популистки придвижвания, които могат, на гребена на вълната, да извършат такива дивотии, че да се подпали светът.

Интервю на Диана Йонкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР