Проблемът е в колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, според

...
Проблемът е в колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, според
Коментари Харесай

Ще остане ли Бургас без екипи на Спешна помощ?

Проблемът е в груповия трудов контракт в бранш опазване на здравето, съгласно който възнагражденията на водачите на кола за спешна помощ се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри

Има действителна заплаха от 1 октомври Бургас да остане без екипи на Спешна здравна помощ. За това алармира пред общинската организация на ГЕРБ Климентин Милчев – ръководител на локалната синдикална конструкция на Центъра за незабавна здравна помощ към КНСБ.

Проблемът идва от груповия трудов контракт в бранш опазване на здравето, който беше подписан с някогашния министър Асена Сербезова на 12 април тази година. Според документа възнагражденията на водачите на кола за спешна помощ се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.

Малко преди този момент в Народното събрание е импортирана подписка с близо 10 000 гласа от цялата страна с искане категорията на труд за чиновниците на ЦСМП да бъде изменена от трета на втора. Тогавашният ръководител на Здравната комисия обаче не е показал предпочитание да я прегледа. 

Хората са огорчени от подценяването на труда им и споделят, че се постанова да работят на няколко места, с цел да могат да посрещат обикновените си битови потребности. Те напомнят, че при ръководството на ГЕРБ работещите в бранша са получавали годишно нарастване на възнагражденията от 10%. Сега обаче този тласък е спрян, а поради растящата инфлация, финансовото им състояние става все по-нестабилно.

Само от началото на тази година четирима души са напуснали структурата на Спешна помощ в Бургас поради ниското заплащане. Към момента още няколко индивида са декларирали, че ще си подадат молбите за освобождение.
Известно е, че екипите на Спешна помощ в Бургас и региона не стигат. Територията на община Бургас се обслужва от шест коли за спешна помощ, едната от които е трупна. За цялата област профилираните медицински коли са едвам 20 на брой.

За миналата година общият пробег на колите за спешна помощ е бил 1 500 000 км, което води до огромна обезценка и разход на гориво. Освен това районните Спешни центрове са натрупали 250 000 лева отговорности от сметки за наеми и консумативи.
 Само от началото на тази година четирима души са напуснали структурата на Спешна помощ в Бургас поради ниското възнаграждение
Общинската организация на ГЕРБ е извънредно обезпокоена от заплахата Бургас и региона да останат без екипи на Спешна помощ. Настояваме да се вземат незабавни и съответни ограничения, с цел да се реши въпросът. 

Не се оправдават упованията, че след края на дейния летен сезон, натоварването на Спешните екипи по Черноморието ще спадне. По всичко проличава, че проблемите се задълбочават и напрежението може да ескалира. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР