Проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до

...
Проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до
Коментари Харесай

Генералният директор на БНР не обясни кой е виновен за спирането на Хоризонт

Проблем с оптичния кабел, който придвижва данни, е довел до прекъсването на стратегия " Хоризонт " в петък сутринта, изясни пред Съвет за електронни медии генералният шеф на БНР Светослав Костов по-рано през днешния ден.

" На 11 септември поради голям брой установени от шефа на дирекция " Техника " проблеми в Българското национално радио за обезпечаване на естественото приемане освен на " Хоризонт ", само че и на другите стратегии, се реши да бъде осъществена профилактика в БНР ", изясни Костов пред съвета.

В докладната на техническия шеф Пламен Костов написа, че поради възникналния механически проблем се постанова профилактика на студийния комплекс на стратегия " Хоризонт " от 6 до 11 ч на 13 септември. След като Костов приказва с него, излиза наяве, че е неотложно да бъде направена профилактиката.

Около 10,27 ч излъчването на стратегия " Хоризонт " се възвръща, само че с три дребни спирания за по няколко минути. " Това се повтаря и през днешния ден със прекъсването на радио " София ". Засега, доколкото знам, казусът отчасти е решен. Такива спирания са регистрирани в последните месеци и в стратегия " Хоризонт ", и в стратегия " Христо Ботев ", сподели шефът на БНР.

По думите му годишно планови профилактики се залагат при започване на годината. Проверка посочила, че такива не са правени от години. " И може би всичко това е довело до проблемите. Но е ясно, че има чисто механически проблем ", посочи Костов.

В 9 ч на 13-и септември Комисията за контролиране на известията стартира инспекция за прекъсването на " Хоризонт ", изясни ръководителят й Иван Димитров. " Има информация за профилактика на предавателите в същия ден на три места на обекти на НУРТС - в Белоградчик, Тръщеник и Ивайловград. Всички материали, които са събрани след инспекцията, през днешния ден предоставихме на прокуратурата. "

" Дължим промяна - приказваме за прекъсване на сигнала, подаван от Българското национално радио към предавателите. Никой не е спирал предавателите ", добави Константин Тилев, член на КРС.

От Съвет за електронни медии повдигнаха въпроса за кадровите промени в Българското национално радио ден преди прекъсването на " Хоризонт ". В четвъртък се пенсионира шефът Ивайло Савов, а от ефир бе свалена известната публицистика Силвия Великова. Тези кадрови промени с ясни цели ли бяха, попита Ивелина Димитрова от Съвет за електронни медии. Има ли сбъднат напън, акт на цензура и ограничение свободата на словото, попита още тя.

" Българското национално радио има най-голям % на доверие, а не избран публицист в него ", отговори Костов. И продължи: " Няма цензура. Силвия Великова не е заменена в ресора, който отразява. Има шеф на програмата - и.д. Николай Кръстев, извънреден експерт със съществени разбирания по какъв начин би трябвало да звучи едно публично радио. При встъпването си в и.д. шеф на " Хоризонт " реши, че може да направи по този начин, че програмата да звучи по-добре. Веднага се появиха изказвания за цензура, уволнения, които не дават отговор на истината ", сподели Костов.

По думите му плурализмът в БНР е застъпен в съвсем всички ресори, в които има освен един, двама, а даже трима, отговарящи за него. " Силвия Великова през днешния ден отразяваше правосъдната система, в сряда и в петък е на предаване ", изясни генералният шеф. " Имаше смяна в програмата поради митинг в петък - с предложение и решение на Николай Кръстев мъж да отразява митинга поради опасността, че може да се стигне до физическо сблъскване. Били са заменени графиците, Силвия Великова не е сваляна от ефир. "

Розита Еленова от Съвет за електронни медии предложи на сътрудниците си да стартира мониторинг за осъществяване на плурализма в БНР, а Костов изясни, че той също щял да помоли за подобен.

Бетина Жотева попита Костов за какво не е употребен авариен вид за препращане на сигнала до кулата. Има три метода за транспорт на сигнала - с изключение на оптичния кабел, има и различен, а третият вид е радиорелейна връзка. И трите ли не работеха и по какъв начин може " Христо Ботев " да работи, а " Хоризонт " не, попита Жотева. Костов й сподели, че не е инженер и не може да даде по-конкретен отговор.

" Как по този начин се случи, че един вътрешен за радиото човек на 70-ия ден от своето ръководство провокира митинг не защо да е, не за заплати, а за отбрана свободата на словото ", попита на собствен ред ръководителят на Съвет за електронни медии София Владимирова. " Значи остава мистерия кой взе решението за невижданото прекъсване на стратегия " Хоризонт ", сподели тя.

Съвет за електронни медии ще показа своето мнение за прекъсването на " Хоризонт " най-вероятно на съвещанието си в сряда, а през днешния ден до края на деня ще прати отговор на прокуратурата, която в края на предходната седмица изиска инспекция от съвета в период от три дни.

Залата на Съвета за електронни медии едвам побра всички публицисти, пристигнали за чуването на генералния шеф на БНР, който дружно с управителния съвет трябваше да изясни какво е довело до прекъсването на програмата в ефира от 6 до 11 ч. На него Светослав Костов разгласи, че " Хоризонт " има нов краткотрайно изпълняващ длъжността шеф - дългогодишния сътрудник на БНР в Скопие Мартин Минков. Той бе определен с решение на Управителния съвет на БНР от тази заран да управлява, провежда, координира и управлява активността на стратегия „ Хоризонт “ до назначение на титуляр на длъжността. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР