Проблем с боклука има в София и в цялата страна.

...
Проблем с боклука има в София и в цялата страна.
Коментари Харесай

Екоминистър алармира: Боклукът е огромен проблем и за София, и за страната

Проблем с боклука има в София и в цялата страна. Остър проблем няма, задава се подобен, само че би трябвало да бъде овладян от ръководството на София - освен от кмета на София, а и от Столичния общински съвет. Toва съобщи екоминистърът Юлиан Попов в ефира на Би Ти Ви.

По думите му локалното ръководство доста по-сериозно би трябвало да се отнесе по отношение на отпадъците. В София заводът за боклуци би трябвало да бъде осъвременен, ръководен по-стриктно и да се откри друга система с изключение на за разделното събиране и преработване, настоя Попов.

Ако локалното ръководство на София не се ангажира с решение казуса с боклука на София и със завода, който го обслужва, в най-скоро време ще сътвори проблеми, предизвести министърът.

За мръсния въздух в страната, Попов изясни, че в Русе да вземем за пример казусът с мръсния въздух е доста висок, само че има решение на казуса. Три неща тревожат хората в Русе - острите миризми, плануван инсинератор в Гюргево и високо ниво на фини прахови частици, което Министерство на околната среда и водите засича.

В Разград има няколко завода, за които Министерство на околната среда и водите подозира, че те изпускат води в разнообразни часове на денонощието - къде преднамерено, къде заради повреда, което довежда в допълнение до замърсяване на околната среда. Министерство на околната среда и водите се е съсредоточило доста върху водата, тъй като е източник на миризми и източник на информация дали има нещо съществено в района на лудогорието. Екоминистерството няма индикации и данни, че предприятията в Разград замърсяват локалната там река - Бели Лом, само че един от резултатите е, че могат да " изсмучат " и да лишават кислорода от водата. След интензивните инспекции на Министерство на околната среда и водите неприятните миризми в Разград изчезнали.

" Не бива контролът да бъде непрекъснат, а самите предприятия да поемат ангажимент да пазят качеството на атмосферния въздух, а не на всеки ъгъл да има проверяващи ", разяснява министърът.

Между 50 и 100% се покачват глобите за замърсен въздух, уточни Юлиан Попов като даде образец, че санкциите се постановат както на предприятия, по този начин и на локална власт, която е директно виновна за качеството на атмосферния въздух.

Накрая запитан и за ротацията в държавното управление, която ще се извърши през март месец, Юлиан Попов препотвърди както своята позиция, по този начин и на други министри от изпълнителната власт, че не чака огромна смяна в конфигурацията на властта.

Според него даже и да има частични смени в кабинета, най-вероятно нищо няма да се промени в държавното управление. Юлиан Попов не се е замислял за ротацията, а гледа да свърши колкото сe може повече неща за колкото се може по-кратко време.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР