Проблем с боклука има навсякъде, не само в София. Това

...
Проблем с боклука има навсякъде, не само в София. Това
Коментари Харесай

Министър Юлиян Попов: Проблем с боклука има навсякъде, не само в София

Проблем с боклука има на всички места, освен в София. Това съобщи в предаването „ 120 минути “ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той счита, че не е обикновено контролът върху предприятията да е непрекъснат, те би трябвало да поемат своя ангажимент и да не замърсяват околната среда.

Той изрази увереност, че до 2030 година всички въглищни компании сами ще спрат производството си

„ Чувствителността към въздуха в Русе е доста висока. Решение има. Проблемът е сложен – има три неща в Русе, които тревожат хората. На първо място това са острите миризми, които се появяват понякога. Другото е обвързвано с плануваното създаване на един инсинератор в румънския град Гюргево, а третото, което нас ни тревожи най-вече, е високото равнище на фини прахови частици “, изясни той.

Министърът на околната среда и водите изясни, че високото равнище на фини прахови частици се дължи на няколко фактора – разкопаването на града предходната година за замяна на ВиК мрежата, отоплението на твърди горива през зимата, превоза и промишлеността в Русе.

Според него нашата инфраструктура не е съответна на упования климат

„ За обществения превоз направихме доста. Той ще бъде на към 90% електрифициран с поддръжката, която ние оказахме. По отношение на водния цикъл – изкопите са към този момент заровени и се надявам това да е отстранено като източник на замърсяване на въздуха.  По отношение на промишлеността – ние непрестанно постановяваме наказания и се надявам и там да реализираме стремежи резултат “, сподели още той.

Юлиян Попов напомни, че Министерски съвет е повишил размера на глобите за предприятията и за локалната власт. Той акцентира също по този начин, че инспекциите за разнасящите се миризми би трябвало да са сложни и в тях да вземат участие доста други структури към разнообразни министерства, а освен Министерство на околната среда и водите.

По думите му диалозите в този момент се изкривяват поради предизборната акция

„ Аз съм провел няколко диалога с сътрудника си от Румъния и той знае доста добре какви са настроенията в Русе. Ние към този момент сме върнали два негативни отчета до румънското екоминистерство във връзка с този инсинератор и в този момент, когато го видя в Брюксел, отново ще приказвам с него, въпреки че ние се чуваме по телефона постоянно “, сподели още Юлиян Попов.

Министърът на околната среда и водите разяснява и въздухът в Разград. Той уточни, че там има няколко завода, които са обвинени за залповото изпускане на нечисти води в реката, като това се случва в разнообразни часове на денонощието.

Екоминистърът акцентира, че отпадъците са доста скъп запас

„ Предприехме един необикновен метод в Разград. Вместо единствено да следим обособени предприятия, да създадем една цялостна и сложна инспекция на замърсяването на околната среда. Съсредоточихме се върху водата, защото тя е главен източник на миризми. В реката се изливат азотни съединяване, фосфор, както и биогенни съединения “, разясни Юлиян Попов.

Той увери обаче, че тези съединения не влизат в питейната вода. Може обаче да се „ задуши “ рибата, изясни министърът.

Вижте във видеото какво още сподели министър Юлиян Попов за боклука на София, както и за неговото място в кабинета „ Габриел “ след ротацията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР