Пробив в търговските отношения между Брюксел и Лондон след Брекзит.

...
Пробив в търговските отношения между Брюксел и Лондон след Брекзит.
Коментари Харесай

ЕК и Великобритания с нова договорка за търговията

Пробив в комерсиалните връзки сред Брюксел и Лондон след Брекзит. Британският министър председател Риши Сунак и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха ново съглашение, което разрешава свободно придвижване на артикули сред Северна Ирландия и останалата част на Англия, без непотребни бюрократични стъпки и затруднения, които се появиха след развода сред Лондон и Брюксел.

Пробивът води до смяна на съглашението за евакуиране на Англия от Европейски Съюз и метода, по който ще минават и ще се ревизират стоките в Ирландско море. След Брекзит Северна Ирландия остана част от
Митническия съюз на Европейски Съюз, което докара до доста бюрократични затруднения и проблеми с доставките на артикули и медикаментите и неодобрение измежду хората.

“Щастлив съм да ви оповестя, че постигнахме съдбоносен пробив. Заедно ние променихме първичния вид на протокола за Ирландия и Северна Ирландия и през днешния ден представяме новата Уиндорска рамка. Днешното съглашение подсигурява безпроблемна търговия в цялото Обединено кралство, пази мястото на Северна Ирландия в нашия съюз и резервира суверенитета на хората в Северна Ирландия ”, сподели Руши Сунак, министър-председател на Англия.

“Този година се навършват 25 години от подписването на Белфасткото съглашение, което е значим крайъгълен камък в историческия кротичък развой. Новата Уиндзорска рамка ще донесе изгоди за хората в Северна Ирландия и ще спомогне за това всички общности на Ирландския остров дружно да честват мира. Затова аз имам вяра, че отваряме нова глава в нашето съдействие ”, съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Според Сунак новата рамка отстранява всякакво чувство за граница в Ирландско море. В нея се плануват две пътеки за митнически процедури: зелена и алена. По зелената без митнически инспекции ще минават стоките, предопределени единствено за Северна Ирландия, а по алената - тези, които са за Република Ирландия, която е част от Европейски Съюз. Улеснява се и придвижването на храни, медикаменти и семена, което беше затруднено до в този момент.

Споразумението планува и механизъм, който дава право на районните управляващи в Северна Ирландия да се опълчват на нови правила на Европейски Съюз, в случай че решат, че те ще отразят на живота на хората. Новото съглашение би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание във Англия и държавите-членки на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР