Пробив в лечението срещу вируса на СПИН Става въпрос за

...
Пробив в лечението срещу вируса на СПИН Става въпрос за
Коментари Харесай

Пробив в лечението срещу вируса на СПИН

Пробив в лекуването против вируса на СПИН Става въпрос за втора генна разновидност, която е резистентна към ХИВ 30 август 2019, 15:35 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}
зключително рядка генна разновидност, виновна за тип мускулна дистрофия, от която са наранени стотина души, основава натурален имунитет против вируса на СПИН, оповестиха испански учени, представени от Франс прес. Те се надяват, че резултатите от проучването им ще допринесат за създаване на нови медикаменти против вируса ХИВ.

Става въпрос за втора генна разновидност, която е резистентна към ХИВ .

Досега беше известно за съществуването на една-единствена сходна генна разновидност – предадената на „ пациента от Берлин “ Тимъти Браун, който беше оздравял от заразяване с ХИВ посредством трансплантация на стволови кафези, съдържащи рядка разновидност на гена CCR5, създаващ натурален имунитет против вируса.

Новата разновидност е обвързвана с гена TNPO3 и е доста по-рядка – открита е преди години у семейство в Испания, наранено от извънредно необичаен тип мускулна дистрофия.

Учените си дали сметка, че експерти в проучванията върху ХИВ се интересуват от въпросния ген, тъй като играе роля за проникването на вируса навътре в клетките.

Обявиха зараза от СПИН в съветски град

Организация на обединените нации: Приложенията за запознанства водят до скрита ХИВ-епидемия

Авторите на проучването се свързали с генетици в Мадрид, които решили да създадат опит в лабораторна среда да заразят кръв от членове на испанското семейство с вируса на СПИН. Оказало се, че

лимфоцитите на засегнатите от извънредно редкия тип мускулна дистрофия са резистентни към ХИВ. Вирусът не проникнал в клетките .

„ Това ни оказва помощ да опознаем по-добре проникването на ХИВ в клетките “, съобщи ръководителят на проучването Хосе Алками от университета Карлос Трети в Мадрид. Резултатите от проучването са оповестени в PLoS Pathogens.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР