Пробив в борбата с рака с адрес: България. Учени от

...
Пробив в борбата с рака с адрес: България. Учени от
Коментари Харесай

Българи с уникален пробив в медицината! Откриха как да поправят ДНК, ракът и други страшни болести ще останат в историята

Пробив в битката с рака с адрес: България. Учени от Академията на науките откриха по какъв начин основни белтъци поправят уврежданията на ДНК. Резултатите може да се употребяват за проучване на действието и резултата на медикаменти против рака. Вероятно сте чували, че във Формула 1 решаваща е всяка секунда - даже и елементи от нея. Но и в човешкото тяло, всяка секунда в клетките ни текат процеси, написа Нова телевизия.

„ В една клетка над 10 000 повреди стават за 24 часа. Като имате поради, че имате 1 милиард кафези, може да си визиите, какъв брой сега стотици хиляди комплекси работят и се борят вашата ДНК да остане да е чиста от мутации”, изяснява доцент Стойно Стойнев от Института по молекулярна биология към Българска академия на науките.

В хиляди лаборатории по света учените изследват механизмите на ДНК, които в случай че се повредят, може да доведат до раково заболяване. Но българските учени вършат крачка напред.
„ Това, което ние успяхме да създадем, което другите не са е, че успяхме стотиците белтъци, които поправят ДНК, ние успяхме да изберем 70 от тях и да разберем в каква поредност съумяват да дойдат до мястото, което би трябвало да се поправи”, добави доцент Стойно Стойнев от Института по молекулярна биология към Българска академия на науките.
„ Досега нямаше такова изследване, което да демонстрира по кое време тъкмо, кой работи, на какъв стадий се включва, а това е извънредно значимо, тъй като могат да се видят групи на едни такива бързо настоящи белтъци на корекция и по-забавено действащи”, изясни доцент Марина Велева, зам.-директор на Института по молекулярна биология към Българска академия на науките.
Вследствие на откритието, учените могат да събират повече информация за действието на антираковите медикаменти - по какъв начин те повлияват, до каква степен са ефикасни. „ Да се персонализира процесът, тъй като ракът не е едно заболяване, те са хиляди типове рак и те са изцяло разнообразни заболявания”, разяснява доцент Стойно Стойнев от Института по молекулярна биология към Българска академия на науките.
Евентуално откритията могат да оказват помощ за проучването и лекуването и на други заболявания.
„ Всички болести, които се случват в организма, имат някаква генетична основа, като изключим може би контузията, всичко останало се дължи на неточности в ДНК”, разяснява Теодора Дянкова, докторант.
По данни на Световната здравна организация единствено през 2015 година близо 9 милиона души по света са умрели от рак. След заболяванията на сърцето, това е втората водеща причина за смъртност в световен мащаб.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР