Пробите за чума по дребните преживни животни на стадо от

...
Пробите за чума по дребните преживни животни на стадо от
Коментари Харесай

БАБХ: Отрицателни са взетите проби за чума по дребни преживни животни у нас

Пробите за чума по дребните преживни животни на стадо от 900 животни са негативни. Същите са взети след заповед на изпълнителния шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински, като проби се изследват при придвижване на животни от един животновъден обект в различен, оповестиха от пресцентъра на министерството на земеделието и храните.

Мярката е част от подхванатите дейности от страна на Българската организация по сигурност на храните за недопускане навлизането на заболяването поради влошената епизоотична конюнктура в Румъния и Гърция.

БАБХ реализира годишно мониторинг за чума по дребните преживни животни. Съгласно „ Програмата за контрол на някои трансгранични заболявания по животните “, формалните ветеринарни лекари (ОВЛ) правят ежемесечни клинични прегледи в шестте южни гранични области. На база оценка на риска са избрани животновъдни обекти, в които се отглеждат дребни преживни животни (ДПЖ). От тях се вземат проби за серологично проучване за шап и чума. Последното пробовземане е било през месец юли 2024 г, като всички взети проби са негативни.

От началото на годината досега са осъществени над 1200 клинични прегледа по Програмата и са обхванати 46 хиляди дребни преживни животни. Над 2000 са взетите и изследвани проби, като всички те са негативни.

Допълнителна информация по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни може да откриете тук.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР