Пробите от полевите тестове за алкохол и наркотици на водачите

...
Пробите от полевите тестове за алкохол и наркотици на водачите
Коментари Харесай

Нови правила за шофьорите: Ще имат по-малко възможности да отказват проба за наркотици

Пробите от полевите проби за алкохол и опиати на водачите да се удостоверяват посредством лабораторно проучване. Това оферират от Министерството на здравеопазването за случаите, в които водачите отхвърлят да дадат кръвна проба.

Няколко са предлаганите промени. Едно от по-съществените е въвеждането на възможни минимални стойности на централизация за няколко типа наркотични субстанции.

Три лаборатории в страната ще бъдат оборудвани със модерна техника до март

Що се отнася до полевите проби - и сега резултатите от тях се употребяват в съда, само че при съществуването на позитивен резултат от полеви тест е належащо и химико-токсикологично проучване на кръвта.

С промените здравното министерство оферират в случай че лидерът откаже да даде кръв, слюнката от полевия тест да бъде изследвана в лаборатория и да има тежестта на кръвния тест.

Досега отчелите позитивен резултат тест касети на тестванията се прибираха и се използваха за доказателство. Сега в случай че водачът откаже резултатът да се удостовери с кръв, същите касети ще бъдат изследвани в лаборатории за потвърждаване на резултата.

Силвия Петкова поучава водачите да не подписват протокол за непринудено предаване на автомобила

Дали обаче полевият тест отразява истината? Според токсиколози само посредством кръвта може да се откри сигурно наркотичното вещество и неговия тип.

„ Истинската проба е кръвната проба - другата проба е ориентировъчна. Тя може да бъде подправено позитивна от медикаменти или от други субстанции “, сподели токсикологът проф. Никола Александров.

Въпреки това направените оферти на здравното министерство са в позитивна посока, счита юрист Силвия Петкова.

Другата оригиналност визира случаите, в които водачите отхвърлят тест и се насочват за кръвно проучване. Досега в този случай те стигаха до здравното заведение сами, което основава предпоставки за забавяне повече от 45 минути и за компрометиране на проучването.

От здравното министерство прецизираха, че периодите за приемане на резултати от кръвни проби остават същите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР