Пробита обувка на човек, живял преди 5 хиляди години, бе

...
Пробита обувка на човек, живял преди 5 хиляди години, бе
Коментари Харесай

Обувка стои 5 хиляди години на дъното на швейцарско езеро


Пробита обувка на човек, живял преди 5 хиляди години, бе открита от археолози на дъното на швейцарското езеро Грайфензее в северната част на страната. Това е необичаен артефакт, оповестиха във вторник локалните управляващи.

"Открита е съвсем изцяло непокътната обувка, която е на към 5 хиляди години", се споделя в известието на уеб страницата на управата на кантона Цюрих. "Има по-малко от 10 такива находки в Европа".

Външно напомнящата цървул обувка е направена от лико. По това време са се употребявали лентички от лико с дебелина половин сантиметър. Дължината на обувката е 26 см и това кара експертите да мислят, че е принадлежала на възрастен човек. Под петата има дупка и по всичко наподобява, че тя е станала причина да бъде изхвърлена от притежателя си.

Повечето предмети от облеклото, останали от каменния век са изключително чупливи. Те са изработвани от растителни материали. Швейцарските археолози назовават знамение достигането на такива предмети неразложени до наше време.

Подводните проучвания са извършени в езерото на дълбочина 3,5 метра. На повърхността артефактите се извличат дружно с тинята, от която по-късно доста деликатно се освобождават в лаборатория. с цел да се предотврати замърсяването с микроорганизми пространствата се охлаждат непрекъснато и се поддържа нужната мокрота.

Древни артефакти са отривани на територията на общината Мау от края на XIX век, когато нивото на езерото се намалило с 1 метър след изменението на руслото на реката Глат.

Необходим е бил над век, с цел да се проведат на това място подробни систематични проучвания. Открити са културни пластове, отнесени към три разнообразни култури, които се сменяли една след друга в продължение на времето от 3800 - 2500 година преди нашата епоха до наше време. /БГНЕС, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР