Проби, взети от 47 града в 16 държави, сред които

...
Проби, взети от 47 града в 16 държави, сред които
Коментари Харесай

Анализ на отпадъчни води по света откри наличие на 18 нови психоактивни вещества

Проби, взети от 47 града в 16 страни, измежду които са Испания, Съединени американски щати и Австралия, демонстрират съществуването на 18 нови психоактивни субстанции, съгласно изследване, оповестено от изданието " Уотър рисърч Екс " (Water Research X).

 

Новите психоактивни субстанции са опиати, чийто резултат прилича този на познатите противозаконни опиати, сподели ръководителят на изследването Ричард Бейд от Куинсландския университет.

 

" Тези субстанции се синтезират, с цел да заместят неразрешените вещества. Това значи, че те имат малко по-различна молекулярна конструкция, която не се загатва от закона ", сподели доктор Бейд.

 

" Обикновено се създават в дребни количества спрямо обичайните неразрешени опиати, което затруднява контрола им от правоохранителните органи ", добави той.

 

Д-р Бейд сподели, че единствено в Австралия изследователският екип е разкрил седем нови субстанции, " като всички от тях имат сходен резултат като този на Ем Ди Ем Ей или кокаина ".

 

" Освен това открихме увеличение на използването на сходни опиати в Европа, където има високи равнища наф ", добави той.

 

Пробите са взимани по време на новогодишните празници в три следващи години от 2019 година до 2022 година, като резултатите демонстрират спад в използването на психоактивни субстанции по време на новогодишните празненства през 2020 година поради коронавирус пандемията, показва доктор Бейд.

 

Той прикани за международна акция против използването на психоактивни субстанции.

 

" От изключителна значимост е да се следи използването на тези опиати, защото знаем доста малко за това какво в действителност е тяхното характерно въздействие, за това по какъв начин си взаимодействат с други опиати и за това какви вреди предизвиква тяхната консумация ", добави доктор Бейд.

 

" Въвеждането на процедура за годишен разбор на отпадъчните води за съществуване на тези субстанции е доходоносен и етичен метод за организациите да видят какви са трендовете и къде просветителни акции биха оказали въздействие ", добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР