Призракът на предсрочните избори виси над парламента. Знак за това

...
Призракът на предсрочните избори виси над парламента. Знак за това
Коментари Харесай

Юрий Асланов: Призракът на предсрочните избори виси над парламента


" Призракът на предварителните избори виси над Народното събрание. Знак за това е, че депутатите не могат да изберат ръководител на Народното събрание. В късото време до насрочване на нови избори би могла да се изчерпи задачата за приемането на бюджета за 2023 година и да се довърши някой неприет закон. Надеждите за смели промени би трябвало да се оставят встрани ". Това сподели пред БНР социологът Юрий Асланов. И дефинира като странно това, че ГЕРБ не се държат като спечелили, а Политическа партия са уверени, че времето работи за тях и са " устремили поглед към следващите избори ".

" Влизаме в омагьосан кръг на редуващи се служебни кабинети и предварителни избори. Не знам докога хората ще търпят това ", съобщи той.

Асланов изрази неодобрение към концепцията за смяна на устройството на страната – от парламентарна република към президентска форма на ръководство: " Парламентарната република е значимо завладяване, което би трябвало да отвоюваме. Трябва да се върнем към дебата от 90-те години – по какъв начин да се откри надзор върху активността на Народното събрание. Ако няма форма на родовластен надзор върху Народното събрание, нищо няма да стартира да се трансформира ".

Според социолога " за зла орис " политическият хайлайф у нас не се е научил да разсъждава политически, а геополитически: " Виждам консолидираното предпочитание на целия политически хайлайф някой извън да ни накара да създадем нещо, тогава всички ставаме послушни, опитомени. Така няма да решим нито един от въпросите си, до момента в който не стартираме да вършим политика тук – за нас и при нас. Като общество сме в огромна заплаха и хората го усещат по вътрешен глас ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР