Призовавам Норвегия да изпълни своя ангажимент да отпусне 2% от

...
Призовавам Норвегия да изпълни своя ангажимент да отпусне 2% от
Коментари Харесай

В Русия опитват да обяснят увеличените военни разходи в НАТО и ролята на Тръмп

" Призовавам Норвегия да извърши своя ангажимент да отпусне 2% от Брутният вътрешен продукт за отбрана , тъй че дружно да можем да издържим на целия набор закани, пред които са изправени нашите страни ", афишира президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп взаимно с норвежкия министър председател Ерна Солберг на конференция в Белия дом. Защо Тръмп е толкоз угрижен за военните разноски на съдружниците от НАТО, се питат в ТАСС.

Американският президент е прочут със мощните си изявления пред НАТО. По време на предизборната си акция да вземем за пример Тръмп ги назовава " стар " и интензивно приканва за промени. " НАТО е остаряла и би трябвало да бъде изменена , с цел да се концентрира в допълнение върху тероризма, както и върху някои от нещата, към които сега се концентрира! ", написа Тръмп в Туитър през март 2016 година

N.A.T.O. is obsolete and must be changed to additionally focus on terrorism as well as some of the things it is currently focused on!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 24 март 2016 година

След изборите Тръмп трансформира реториката , на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг президентът декларира, че НАТО се е трансформирала и в действителност се бори с тероризма. " НАТО към този момент не е остаряла, " афишира Тръмп. През юли 2017 година, на диалози във Варшава, Тръмп повдига въпроса за специфичните му заслуги пред организацията.

" Американците знаят, че един мощен съюз на свободни, суверенни и самостоятелни страни е най-хубавата отбрана за свободата и нашите ползи. Ето за какво моята администрация изиска всички членове на НАТО най-сетне да изпълнят заслужено финансовите си отговорности. В резултат на това милиарди долари започнаха да се вливат в НАТО ", изяснява Тръмп.

Още тогава, през юли, генералният секретар на НАТО напомня, че освен с помощта на Тръмп, военните разноски на страните-членки порастват. " Приветствам вниманието на президента за увеличение на разноските за защита и в това време е значимо да се разбере, че това е реализацията на решения, които сме взели дружно ", разяснява Столтенберг.

Преките разноски за самата организация са не повече от 1,6 милиарда $. Това е сумата, с която се финансира организацията. Тръмп има поради непреките разноски - сумите, които държавите-членки на НАТО изразходват за личната си защита.

През 2014 година на срещата на върха на НАТО в Уелсе е призната декларация, че блокът ще се стреми да реализира нивото на разноски за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт . И в случай че единствено пет страни са били в положение да реализират това (САЩ, Гърция, Естония, Англия и Полша), през 2017 година към % се причислява Румъния, а френските депутати утвърждават нарастване на военните разноски за 2018 година, до равнища от 1,82% от Брутният вътрешен продукт .

Латвия дава обещание постигане на 2% през 2018 година И министърът на финансите на Литва декларира, че разноските за защита ще нарастват даже откакто доближат обещаните нива. " Ние сме член на НАТО, само че сме виновни и за личната си сигурност ", разяснява Вилиус Сапока.

Тази наклонност въздейства върху цялостния растеж на разноските за защита на страните членки на НАТО. Според документа, оповестен от на 29 юни 2017 година, растежът на разноските на всички страни членки на НАТО, като се изключи Съединени американски щати, е в размер на 4,3%.

Канада и европейските съдружници на Съединени американски щати по отношение на НАТО в действителност усилят разноските си за защита, общо с 45,8 милиарда $.

Тръмп е прав, разноските на страните-членки на НАТО нарастват. Но дали американският президент е повода за този напредък е противоречив въпрос, разясняват ТАСС. По този метод, съгласно някогашния зам.-генерален секретар на НАТО Александър Вершбоу, нарастването на военните разноски в страните от НАТО, са повлияни съветския президент Владимир Путин и съветската външна политика , която западните водачи дефинират като " нападателна " по отношение на оценката им за събитията в Крим и Украйна.

Освен това, бюджетите за защита за 2017 година са заложени през 2016 година, а президентът Тръмп зае поста си на 20 януари 2017 година И даже в случай че през 2018 година има съществено нарастване на разноските за защита измежду страните от НАТО, не е допустимо да се изясни единствено с апелите на Тръмп.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР