Призовавам колегите да се подготвят за стачни действия, защото действията

...
Призовавам колегите да се подготвят за стачни действия, защото действията
Коментари Харесай

БХРА: Не се издържа вече, време е за стачки

Призовавам сътрудниците да се приготвят за протестни дейности, тъй като дейностите и приказките на ръководещите във всички сфери водят до проблеми за туристическия бранш и не се устоя към този момент. Това съобщи зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов. Според него и членове на Изпълнителното бюро на организацията непремерените изявления, непрекъснато изменящите се и дописвани заповеди на здравния министър и техните вероятни тълкувания, са довели до отлив на туристи и на личен състав от курортите. Което в извънредно сложната обстановка, в която е подложен секторът, в допълнение изправя до стената туризма, уточни Налбантов. Затова и желаеме оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, безапелационен бе зам.-председателят на БХРА.

Възмутени сме от непозволените изявления на здравния министър. Той към този момент ни нанесе непоправими вреди и изключително на морските хотели и заведения, акцентира още Налбантов. Заради спорните му сведения и изявления, хората в най-големите ни пазари тази година – Румъния, Украйна и Молдова към този момент анулират резервации за септември месец. На хората не им излиза наяве какво желае да каже, излъчва спорни сигнали и това води до обезпокоени и отлив. Повече не може да се търпи по този начин.

Не може да се трансферира отговорността за имунизационни развой на работодателите, безапелационни са от БХРА. Именно поради изявите на Кацаров към този момент имаме и напуснали непознати и български чиновници, защото се тормозят, че ще бъдат накарани принудително да се имунизират, уточни Налбантов. Работниците напущат и уплашени поради новите ограничения, които се възнамеряват, с терзания, че секторът още веднъж ще бъде неглижиран и оставен да обере парсата без поддръжка и обезщетения и по тази причина избират от рано да си търст друго занятие, уточни и ръководителят на БХРА Георги Щерев.

Ако е законно и имат такава храброст, да създадат имунизацията наложителна. А в случай че не е законно да не трансферират на бизнеса, отговорността, показва Налбантов. Не може постоянно да са отговорни хотелиерският и ресторантьорски отрасъл и да би трябвало да правят работата на страната. Правят си опити с нас, вместо служителите да си свършат работата, добави зам.-председателят на БХРА.

Тези непремерени изявления и дейности, както и непрекъснатото променяне на ограниченията, слагането в частични или цялостни лок дауни, се отразяват и на записванията за зимния сезон. От икономическото и финансовото министерство би трябвало да помислят за обезщетения за бизнеса, защото сега всички стратегии стопираха, показва Налбантов. Цинично е да се вкарва ограничаване без стопански ограничения за обезщетения на компании и служащи, безапелационен е и Щерев. Адмирации за работата на Кирил Петков, само че не е обикновено да си стопански министър, човек от бизнеса и да казваш – аз съм за обезщетения и финансови ограничения в помощ на компаниите, само че няма пари. За какво тогава се срещаме и за какви ограничения приказваме без пари и средства в бюджета, попита риторично ръководителят на БХРА. Ако страната в действителност желае да помогне за какво не даде гаранции за нисколихвени заеми от 0,1-0,2% и гратисен интервал за 7 години за туристическия бранш през Българската банка за развиване или Фондът на фондовете, попита Щерев. Защо не е планувано сходно финансиране в Националния проект за възобновяване и развиване, чиято цел е точно да тушира последствията от пандемията за стопанската система, откакто няма пари в бюджета, попита още Щерев.

Не може обезщетенията, даже когато ги има, да са смешни. И освен това да не се дават в точния момент. Те би трябвало както в Европа да подсигуряват естествен живот, подчертаха от Изпълнителното бюро на БХРА. Естествено, по-добре е да има каквито и да е компенсации, вместо никакви, само че можеш ли да преживееш почтено и да оцелееш даже с една минимална работна заплата, питат от организацията. При това поради променените критерии за юли и август огромна част от туристическия бизнес не можа да ги извърши. Така държавното управление си изми ръцете – хем има стратегия 60/40, хем я ограничиха оптимално, с цел да не дават пари по нея, безапелационни са от Изпълнителното бюро на БХРА.

Не може да се мисли, че откакто сме имали месец и половина добър сезон, проблемите в туризма са свършили, акцентира Налбантов. С приходите от юли и август туризмът не може да се устоя цяла година, уточни той. И напомни, че една част от почиващите по Черноморието това лято са хората, които са предплатили ваканции през 2019 година и 2020 година, само че поради ограниченията против разпространяване на епидемията не са ги употребили. Тоест те идват с ваучери и не носят доходи на хотелиерите.

Двойно и тройно са увеличени и разноските за електрическа енергия. Хотелският и ресторантски бизнеси са доста енергоемки и токът е огромно перо в разноските на бизнеса. След към този момент над две тежки години за бранша, в които работата бе доста свита, а редица обекти не отвориха, един добър летен месец не е задоволителен за възнаграждение на непостижимите сметки за ток, които са 2 или три пъти повече от плащаните през предишни години и интервали, акцентират от БХРА. И да се смени министър, и да се смени държавното управление, няма да ни платят сметките, акцентира Щерев. Ще настояваме за енергийни помощи. Нали всички ни уверяваха, че когато излезем на борсата ще плащаме по-ниски цени за електрическа енергия. Защо в действителност се случи това, с цел да плащаме най-скъпият ток в Европа ли, попита ръководителят на БХРА. Явно пазарът е умозрителен, само че държавното управление би трябвало да го контролира, а не ние да плащаме за нечии игри, акцентира Щерев.

Както всеки един бизнес и туризмът се развива съгласно несъмнено обмисляне на приходите и разноските, организация на работата и ценообразуване съгласно тях. Сега обаче се чака бизнесът да заплати цената за недалновидно ръководство на енергийната система. Това няма по какъв начин да се случи, безапелационни са от Изпълнителното бюро на БХРА. Държавата да изиска спекулантите да платят тези двойно и тройно по-високи сметки за ток, а в случай че не е по силите й да направи това да даде средствата, които са над естествените за сезона сметки за ток, съобразени с инфлацията, като енергийни помощи, упорстват от организацията. И акцентират, че бизнесът е податлив да заплати нарастването, което се дължи на инфлацията, само че не и двойни и тройни сметки за електричество.

Необходимо е да се потърси опция, като потреблението на стратегии за енергийна успеваемост за слагане на слънчеви панели и прилагане на възобновими източници, уточни Налбантов. От БХРА упорстваха за включването на сходен бюджет в Националния проект за възобновяване и развиване, само че това не се случи.

Непрекъснато молим и Министерство на туризма да се вземе в ръце, с цел да се почисти статута на националните курорти. Те са планувани за всеобщ туризъм, при който туристите се довеждат с чартъри, а не за самостоятелни посетители, идващи с коли, каквито са последните два летни сезона. Това ясно демонстрира слабостите на настоящето ръководство като неналичието на паркинги и на дейно ръководство на общите елементи в курортите, уточни Налбантов. Необходимо е собствеността на държавните предприятия, които в този момент ръководят националните курорти като Слънчев бряг да се трансферира на общините или да се измисли настрана ръководство, което да облече в действителна и работеща конструкция понятието " народен курорт “. Аз като акционер в държавното сдружение съм подготвен да се разделя незабавно и безплатно с моите акции, с цел да се реализира по-добре стопанисване, уточни Налбантов. В момента по алеите се прави репатриране на коли, нужни са паркинги. Същото е годно и за Северното Черноморие, безапелационен е ръководителят на БХРА Георги Щерев. Ние сме подготвени да дадем на страната подготвени работещи формули за ръководство на националните курорти, да им покажем положителните европейски практики, които просто би трябвало да използван тук. Ние имаме неповторим климат и природа, безвредно и чисто море, с помощта на издигнатите пречиствателни станции, само че никой не го регистрира и популяризира. Необходими са старания от страна на страната, с цел да се издигне имиджът на морските ни курорти. 

Ние си приказваме, а проблемите си стоят. Липсва отношение на страната към туризма изобщо, акцентира Щерев. Най-елементарен образец е фактът, че два пъти министър председателят пътува до Черноморието, един път президент и не откриха време да се срещнат с туристическия бизнес в курортите, очевидно обезпокоени от въпросите, които ще им бъдат заложени, изясни Щерев. При изискване, че сме поискали сходни срещи към този момент три пъти. Всъщност единствено си вършат ПР и приказват за хубавото време, замитайки под масата проблемите, с които безусловно сме зарити, съобщи ръководителят на БХРА.

И още два доста основни образеца. Договарянето за идващия сезон е на път да завърши, а ние към момента не знаем какъв брой ще костват плажните услуги – чадъри и шезлонги, за следващата година. За каква държавна политика в туризма приказваме, откакто частните ползи на стопаните на линиите дефинират политиката в бранша. Защо тогава ни е министерство, попита риторично Щерев.

Няколко пъти БХРА слага въпроса за стратегия за сезонни служащи. Как вършим бизнес без тези хора, питат от Изпълнителното бюро на БХРА. Как оцеляват те след сезона и по какъв начин ние оцеляваме идващият сезон без тях, интересуват се риторично от организацията, наблягайки че с тези претенции се неглижират, а парите за сезонните служащи, които са обезпечени, се харчат не в полза на бизнеса. Като не можем да измислим сами да гледаме процедура на западните страни, уточни щерев. И даде за образец Германия, в която сезонните служащи заплащат всеки месец налози, само че в случай че през годината не доближат приходи колкото е необлагаемият най-малко в страната, им връщат назад всички платени налози, с цел да им обезпечат минимални финансови приходи за обикновено битие.

Освен това доста пъти за най-малко отчасти справяне с казуса с неналичието на служащи от БХРА упорстват да се облекчение декларирането на договорите на членовете на семейството, които подкрепят фамилния бизнес, да се разреши на младежите от 14 до 16 години да работят в обектите, благосъстоятелност на фамилиите им, да се улесни подписването на краткосрочни контракти за наемане на личен състав сходни на тези в селското стопанство за образуване на специфични събития като сватбени тържества или абитуриентски балове. Както и да се облекчат режимите за работа в бранша на учащите на възраст от 14 до 18 години, да се вкара почасово възнаграждение, да се позволи на учениците да работят до 22 часа, практиките на професионалните учебни заведения да се организират в дейния сезон за период от най-малко 1 месец и учениците да получават възнаграждение за труда си по време на практическото образование в действителна среда. Тези претенции остават глас в пустиня.

Служебното ръководство на туризма не сложи въпросите за оцеляване и възобновяване на туризма, а още веднъж ни приказват общи приказки и всяват повече ужас в бранша, в сравнение с ред, безапелационни са от Изпълнителното бюро на БХРА. Нищо ново под слънцето. Всички политици търсят единствено ПР и реклама, само че не им се захваща с проблемите. Ако туристическият бизнес не се вземе самичък в ръце е ясно, че страната ще продължава да неглижира бранша, който е структуроопределящ за стопанската система и способства за сред 11 и 14 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

Следващата седмица следва Общо заседание и Управителен съвет на БХРА. Колегите доста остро желаят да се сътвори Кризисен щаб за оцеляване на туризма, уточни Щерев. Смятаме да поканим и другите организации от сектора да се включат. Убеден съм, че по въпроса за оцеляването ще сме единни и няма да се разделим, тъй като другояче се обричаме на мудна гибел, уточни Щерев. Вече сме получили поддръжка от сътрудниците от Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ), като се надяваме и другото огромно обединяване – Конфедерацията на българския туристически бизнес също да ни поддържат. Както и от всички съпътстващи промишлености, които са свързани с туризма и с помощта на бранша се развиват.

Този Кризисен щаб ще се занимава с съгласуване и непрекъснат напън върху ръководещите, които и да се те, както за въвеждане на стопански ограничения при ограничение на активността на туристическия бизнес, по този начин и за излизане на туризма от рецесията. Така че секторът да заеме още веднъж съответното си място в стопанската система и измежду целите на държавното ръководство, да стане прелъстителен бранш за работа, а не хората да го отбягват, уточни Щерев.

От БХРА са изготвили цели за развиването на туризма и са дали неведнъж на всички политически сили, само че те не се регистрира от ръководещите до момента, без значение кои са те, неглижират се настояванията, проблемите и потребностите на бизнеса, като вместо това се употребява браншът за политически игри и прочие Вместо ползите на вложителите в туризма се пазят изгоди за странични играчи, които желаят да печелят от сектора без да влагат в него. По този метод стои въпросът с националната реклама, с концесиите на плажовете и ски пистите, с цената на тока, със сезонните служащи и така нататък, уточни Щерев.

Затова от БХРА са безапелационни, че оттук насетне ще бъдат безкомпромисни в отбрана на ползите си, а предстоящ министър на туризма, без значение от неговата персона, ще получи поддръжка единствено в случай че се съобрази и има съответна позиция по целите, които са утвърдени от браншовите организации в туризма.

От БХРА ще предложат на останалите неправителствени организации в сектора да афишират непрекъсната протестна готовност и са безапелационни, че ще се възползват от всички разрешени от закона средства за отбрана на своите ползи. В България очевидно непрекъснатия напън е единствената гаранция за решение на проблемите на бизнеса, защото градивният и професионален разговор се неглижира от политиците, когато застанат отпред на страната.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР