Призовавам българския президент като гарант за националното единство и като

...
Призовавам българския президент като гарант за националното единство и като
Коментари Харесай

След отказа от парламента: Костадинов призова президента да насрочи референдум за еврото

Призовавам българския президент като поръчител за националното единение и като последна останала гарантираща фигура, дружно с институцията на Конституционния съд, да насрочи референдум и по едно и също време с това да зададе въпрос на Конституционния съд. Това сподели водачът на „ “ на брифинг в Народното събрание.

Малко преди това парламентът отхвърли предлагането на " " за провеждане на народен референдум за опазване на българския лев.

Според Костадинов с решението си Народното събрание е нарушил закона. „ Допуснаха една доста сериозна неточност и в този момент поради това има председателски съвет “, разяснява той. 

" Те не гласоподаваха предлагането на правна комисия, а предлагането на „ “, а няма предложение на „ “, а на комисията ", добави той. 

" Решението на комисията е да не се свика референдум, надлежно ние трябваше да гласуваме „ срещу “ това решение, тъй като ние сме „ за “ да се свика референдум. А тези хора, които са „ срещу “, трябваше да гласоподават „ за “ решението на комисията, тъй като са „ срещу “ да се свика референдум ", изясни Костадинов. 

" В контракта за участие на България в Европейски Съюз няма дата за приемане на еврото, по тази причина няма отсрочване, по тази причина и ние нищо не нарушаваме ", сподели още той.  

В Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление е записано, че предложение за производство на народен референдум се насочва до Народното събрание от: не по-малко от една пета от националните представители; президента; Министерския съвет; не по-малко от една пета от общинските препоръки в страната; предприемчив комитет на жители с изборни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на жители с изборни права. Народното събрание приема решение за производство на народен референдум, когато това е поискано от предприемчив комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български жители с изборни права. Президентът на Републиката в период до един месец от обнародването на решението на Народното събрание за производство на референдум дефинира датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обявяване на решението на Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР