Призовавам аптечната мрежа да не продават лекарства без рецепта, както

...
Призовавам аптечната мрежа да не продават лекарства без рецепта, както
Коментари Харесай

Здравният министър: Недостиг има на много малко лекарства, а не на 300 животоспасяващи медикамента

Призовавам аптечната мрежа да не продават медикаменти без рецепта, както самун
Здравният министър съобщи, че е посетил аптеки, тъй като персонално е желал да се запознае с дефицита на лекарства.

„ Недостиг има на доста малко артикули, а не на това, което се артикулира, че липсват 300 животоспасяващи лекарства “, съобщи Асен Меджидиев във Видин.

Според него има доставки на Вентолин и Пулмикорт, а дефицит в аптеките има на амоксиклав. „ Всички останали антибиотици ги открих и в трите аптеки, които посетих. Говоря за детски антибиотици. Говоря от първа линия – влизам и запитвам дали мога да си го закупя “, добави Меджидиев.

„ Тази обстановка не е местна в България, а в 25 страни от Европейски Съюз. Не мога да наложа възбрана за експорт, тъй като не сме в изключително състояние. Ако всяка страна наложи, това значи блокиране на пазара. Ситуацията се изяснява главно с някои от доставките, които идват от Индия и Китай “, уточни той, представен от бТВ.

Проверки са правят в цялата страната, посочи той и добави, че има аптеки, в които няма медикамент, само че не са създали поръчки или има, само че единствено един снабдител. В понеделник ще има резултати от инспекциите в складовете.

„ Въпросът е дали има поръчка, само че е отказана от складовете “, разяснява здравният министър. „ Болниците са задоволително гъвкави, с цел да намерят заместители. Лекарите да бъдат малко по-флексабилни, да се изписват лекарства, да се следи генериката, а да не се мисли единствено за комерсиалното название. Ако някой артикул го няма, в аптеката намирам артикул със същата генерика “, акцентира Асен Меджидиев.

„ Призовавам аптечната мрежа да не продават медикаменти без рецепта, както самун. Да се употребяват всички снабдители. Телефоните на министерството, на Изпълнителната организация по медикаментите са отворени “, безапелационен бе министърът на опазването на здравето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР