Признаването на независимостта на Косово ще ми донесе Нобелова награда

...
Признаването на независимостта на Косово ще ми донесе Нобелова награда
Коментари Харесай

Вучич не искал Нобелова награда, не искал да става и император на демокрацията

Признаването на независимостта на Косово ще ми донесе Нобелова премия за мир, само че за мен е по-важно уважението на народа ни.


Това сподели сръбският президент Александър Вучич пред проправителствената телевизия Пинк, съобщи БГНЕС.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година Повечето страни - членки на Организация на обединените нации, в това число Съединени американски щати, България, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция, я признаха. Сърбия обаче към момента счита Косово за част от територията си.

" Ако призная Косово, незабавно ще получа Нобелова премия за мир, само че за какво ми е нужна тази премия в живота? Имам потребност от уважението на моя народ ", сподели Александър Вучич по време на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

По мотив на острите рецензии от страна на Брюксел против режимът му Вучич сподели, че той и Сърбия са били обект на акция поради отхвърли му да наложи наказания на Русия. " Ако бях наложил наказания на Русия, щях да бъда разгласен за крал и да стана император на демокрацията ", сподели Вучич.

БГНЕС напомня, че Сърбия е претендент за член в Европейски Съюз от 2014 година, само че през последните 8г. няма никакъв прогрес по пътя на нейната евроинтеграция. През последните години управляващите в Белград внезапно усилиха политическите и икономическите връзки с Китай и Русия. През октомври 2023 година Китай подписа съглашение за свободна търговия със Сърбия, което е първото сходно съглашение на Пекин с страна от Централна и Източна Европа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР