Признанието, че Intel Corp. обмисля да придобие Broadcom Ltd. -

...
Признанието, че Intel Corp. обмисля да придобие Broadcom Ltd. -
Коментари Харесай

Intel е готова да придобие конкурент за $100 милиарда, за да спре потенциална сделка

Признанието, че Intel Corp. обмисля да придобие Broadcom Ltd. - компанията, която е оценена за над 100 милиарда $, демонстрира до каква степен тъкмо производителят на чипове се усеща застрашен от вероятно обединение на Broadcom и Qualcomm Inc., написа The Wall Street Journal.

От предходната година насам Intel е проучвала опциите да придобие Broadcom, с цел да спре опита на компанията да придобие Qualcomm против 117 милиарда $ в най-голямата софтуерна договорка в историята. Интересът на Intel демонстрира ясно терзанието на компанията от конкуренцията при евентуална договорка сред Broadcom и Qualcomm. Ако тя въпреки всичко се случи, ще сътвори третия максимален производител на чипове по доходи след самата Intel и Samsung Electronics Co.

Сливане на Broadcom и Qualcomm би комбинирала водещ производител на чипове за мобилни телефони със мощно наличие при дейта центровете - две области, в които Intel има мощен интерес и в които се цели, с цел да реализира предстоящ напредък.

А предлагането на Qualcomm за покупката на холандската компанията за автомобилни чипове NXP Semicondutctors NV ще укрепи позициите и на автомобилния пазар, където Intel има огромен залог.

Intel има пазарна капитализация от 243 милиарда $. Компанията държи към 90% дял на пазара за произвеждане на процесори за лични компютри и сървъри. Заради това, а и поради намаляващото търсене на лични компютри, тя има дребни благоприятни условия за напредък в този бранш.

Intel се насочи нападателно към производството на чипове за клетъчни връзки, както и в автомобилната промишленост с помощта на покупката на Mobileeye NV - водач в технологиите за подкрепено шофиране.

Обединение на Broadcom с нейния мениджмънт, който съумя да усили цената на акциите ѝ седем пъти през последните пет години, с Qualcomm - чийто артикули образуват основата на мобилния пазар, би заплашило напредъка на Intel и в трите ѝ

съществени посоки.Междувременно обаче бъдещето на договорката сред Broadcom и Qualcomm надалеч не е несъмнено. Заради интервенция на Вашингтон и терзания за националната сигурност сливането може и да не се реализира.

За да отговори на част от терзанията, основаната в Сингапур Broadcom ще организира гласоподаване измежду акционерите на 23 март т.г. дали да реалокират централата на компанията в Съединени американски щати. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР