Призиви за плавен преход, след като Аревало спечели президентските избори в Гватемала

...
Регионални и международни лидери приветстваха победата на левия антикорупционен кандидат
Коментари Харесай

Регионални и международни лидери приветстваха победата на левия антикорупционен кандидат Бернардо Аревало на балотажа на президентските избори в Гватемала, като същевременно настояха за плавен трансфер на властта.< /p>

Аревало, 64-годишен бивш дипломат и син на първия демократично избран президент на Гватемала, спечели 58 процента от гласовете по време на изборите в неделя, изпреварвайки бившата първа дама Сандра Торес с 37 процента, според предварителните резултати.

Докато официалните резултати все още не бяха сертифицирани рано в понеделник, ръководителят на избирателния орган на Гватемала нарече Аревало „виртуалният победител“ и призова за национален диалог, който да помогне за преодоляване на дълбоките политически разделения в страната.

Ръководителят на Организацията на американските държави (ОАД) Луис Алмагро също аплодира гласуването късно в неделя.

„Поздрав към народа и правителството на Гватемала за един образцов изборен ден, истински граждански празник“, написа Алмагро в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter.

Алмагро и други международни наблюдатели изразиха надежда, че очевидната убедителна победа на Аревало ще предотврати всякакви големи предизвикателства пред гласуването - опасение, изразено от правозащитни групи и западни съюзници преди изборите в неделя.

„Резултатът от гласуването вече е много ясен“, каза в изявление върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. „Изключително важно е всички държавни институции и всички сектори на обществото да подкрепят и да се присъединят към това усилие в интерес на страната.“

Министерството на външните работи на Норвегия също заяви, че очаква „демократичен преход на властта, зачитайки народната воля“.

Тази надежда беше допълнително разпалена от отиващия си президент Алехандро Джаматей, който преди това обеща да осигури организиран преход на властта, когато мандатът му изтече през януари.

В Twitter той поздрави Аревало и го покани да се срещнат „деня след като резултатите от изборите бяха финализирани“.

Представител на OAS с екип от 86 наблюдатели на изборите в страната каза, че гласуването е преминало гладко и изборите са „изпълнили всички взискателни задължения“. Във вторник мисия на ЕС също ще излезе с предварително изявление с констатациите си относно изборите.


Възможни предизвикателства

До ранния понеделник Торес, съюзник на Giammattei, все още не беше приела загубата си публично. Нейната партия Национално единство на надеждата (UNE) заяви в изявление, че ще вземе позиция, след като резултатите от изборите бъдат публикувани „с пълна прозрачност“.

Торес по-рано беше обвинил в нередности в първия кръг на гласуването през юни, при който Аревало зае изненадващо второ място.

Тези обвинения доведоха до кратко спиране на удостоверяването на резултатите от изборите, докато беше извършен преглед на гласовете.

След това Главната прокуратура поиска — и получи — издадено от съда спиране на партията на Аревало, Seed Movement, по обвинения, че са използвани измамни подписи за формирането на партията.

Конституционният съд на Гватемала в крайна сметка отмени спирането, но Главната прокуратура продължи да провежда полицейски акции в офисите на Seed Movement.

След тези инциденти Аревало каза, че се подготвя за предизвикателства за победата в неделя.

„Знаем, че има политическо преследване, което се извършва чрез корумпирани институции и прокуратури и съдии“, каза той пред поддръжници в неделя вечер.

„Искаме да мислим, че силата на тази победа ще покаже ясно, че няма място за опитите за провал на изборния процес. Гватемалският народ се изказа решително.“

Победата на Аревало до голяма степен се разглежда като отражение на широко разпространеното недоволство от корупцията в правителството в Гватемала, страна с около 17 милиона жители.

Критиците предупредиха за заплахи за демокрацията в Гватемала, тъй като видни адвокати, журналисти и защитници на борбата с корупцията бяха арестувани или изпратени в изгнание през последните години.

Сред високи нива на насилие и бедност, вълни от мигранти също напуснаха страната. Гватемалците сега представляват най-големия брой централноамериканци, които искат да влязат в Съединените щати.


Регионална поддръжка

Победата на Аревало получи регионална подкрепа в неделя, тъй като съседните страни предложиха поздравления.

В туит мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор отпразнува изборните резултати като крайъгълен камък за региона: „Сигурен съм, че ще настъпят нови времена на хуманизъм и справедливост за всички, и по-специално за наследниците на велика мезоамериканска цивилизация.“

Президентът на Хондурас Ксиомара Кастро също написа в Туитър, че след победата на Аревало е сигурна, че „ще обединим народа на Централна Америка“.

Панамският президент Лаурентино Кортизо повтори тези забележки, като изрази поздравите си към Аревало и в социалните медии.

„Нека продължим да укрепваме връзките на приятелство и сътрудничество за развитието на нашите нации и региона“, написа той.

В понеделник правителството на Тайван, самоуправляващият се остров, който Китай претендира за своя територия, също отправи своите поздравления.

Гватемала е една от само 13 държави, които поддържат официални дипломатически връзки с Тайван. Все пак Аревало обеща да укрепи връзките на Гватемала с Китай заедно с дългогодишния си съюз с острова.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР