Призиви против езика на омразата в Интернет изразиха младежи от

...
Призиви против езика на омразата в Интернет изразиха младежи от
Коментари Харесай

Младежи се обявиха против езика на омраза в Интернет

Призиви срещу езика на омразата в Интернет показаха младежи от осем страни, които членуват в Европейски Съюз.
Това се случи на заключителна конференция по план „ Силата на младежта против езика на ненавист онлайн ", която се организира през днешния ден, в залата за конференции на Българска телеграфна агенция във Велико Търново.
Носители на езика на омразата, дискриминирането, ксенофобията и расизма най-често са политици, чиито изявления се тиражират и разясняват в Интернет, смятат участниците в плана.
Четири от всеки пет младежи са изложени на езика на омразата он-лайн, което е причина 47% от тях да се усещат ядосани, 40% тъжни и 13% шокирани. Затова главната цел на обмена в България е да се покачат знанията по отношение на езика на омразата, методите за противопоставяне на него и да се прояви по-активна гражданска позиция по тази тема.

В рамките на плана, в Младежки дом - Велико Търново се организира и интернационална кръгла маса на тематика „ Младите хора и езикът на ненавист в онлайн среда “ –- за първи път събитието e отвън София.
„ Проектът има няколко съществени цели. Една от тях е младежите да изработят по време на своя престой тук шест видеоклипа, които целят да срещнат младежите в техните страни с езикът на омразата онлайн и да предизвикат едно положително обръщение, защото главният метод да се противопоставиш на езика на омразата е не да създадеш нов език на омразата против тези хора, а едно положително обръщение, което да доближи до повече хора. Също по този начин целим да подкрепим младежите, техните цивилен права или гражданска сензитивност към тази проблематика, т.е., да станат по-активни в обществените медии и когато има изявления на езика на омразата, те да могат да ги виждат и да могат да реагират съответно “ – сподели Никола Живков, обучител и координатор на водещата организация.
Представителите на организациите – сътрудници споделиха своите отзиви по тематиката на плана, както следва:
Грегори от Полша идва в България с цел да се запознае с нови способи за битка с езика на омразата освен онлайн, а изобщо. Основните проблеми в ръководството на езика на омразата в Полша са свързани с историческата ненавист от разделянето на обществените пластове, насаждана дълги години от политически партии. Другият проблем е обвързван с националистичните въздействия, които се демонстрират в политиката и идват от тази част, която е националистически настроена. Грегори желае да научи повече за използването на новата методология за битка с езика на омразата, основана от Съвета на Европа през 2017 година, озаглавена „ Деконструкция на легенди и стандарти “. Когато се насажда един стандарт, би трябвало да знаеш по какъв начин да му се противопоставиш по този начин, че да се придобие индиферентност, да се изрази положително обръщение и да не се употребява език на омразата.
Карл от Естония съставлява организацията „ Младежи за гражданско общество “. Той показа, че в Естония има политически водачи, които застъпват езика на омразата. Младежите там основават клипчета, които имат за цел да осмеят този вид държание и да му се опълчват. Интересен е отделът за он-лайн полиция. Това са експерти от полицейските служби, които поддържат он-лайн реда. Всеки естонски жител може да се свърже с тях, да подаде сигнал или тъжба, и да се ревизира легитимността на обещано известие, както и формата, в която е подадено. Естония е единствената страна в Европейски Съюз, в която има извънредно добре работещо електронно държавно управление. За 2017 година там са подадени над 5000 сигнала, като се има поради, че Естония е дребна страна с 1,316 млн. население. Европейските страни могат да черпят хрумвания и опит в тази тенденция.
Андрада от Румъния е ученичка в 12 клас. Тя е забелязала, че в учебна среда има проблем с младежите да си приказват онлайн. Езикът на омразата се показва в онлайн средата. В учебната стратегия няма обособени часове, в които да се обеснява за езикът на омразата и по какъв начин могат да му се опълчват. Затова за нея е значимо да научи повече по този въпрос. Представлява учебно заведение за нововъведения. Тяхната група желае за се образова и почерпи нови техники с цел да могат освен да дават съвет на по-малки възпитаници от тях и на връстниците си, само че и да оказват помощ на родителите на тези деца по-добре да поддържат връзка и да бъдат по-отворени за полемики, защото тематиката ненапълно е табу.
Силвия от Испания показа, че имат проблеми с езика на омразата и ново законодателство в тази връзка, което ненапълно е подобрило он-лайн сигурността. Също като естонците имат он-лайн полиция, която да се грижи за открития ред. При тях също има разделяне по въпросите за миграцията, за независимостта на Каталуния и единството на Испания, което води до втълпяване на езика на омразата на национално равнище. Подчерта, че би трябвало да има по-голама емпатия и схващане, и по-добър разговор сред двете страни.
Сибина от Италия очерта проблемите, които идват от политиката и разделянето сред тези, които желаят обичайно или съвременно развиване на Италия. Преди са имали сериозен проблем, обвързван с държавното управление, защото министъра на вътрешните работи е промотирал разделянето на Северна и Южна Италия. Сега се промотира езика на омразата във връзка с мигрантите, които идват от Северна Африка. Налично е законодателство, което дава резултати. Но сега се вършат опити за анулацията на част от него, което още веднъж ускорява езика на омразата и разделянето на италианското общество.
Жозе от Португалия показа, че при тях езикът на омразата няма толкоз мощни проявления. Има единствено обособени случаи. Обществото отворено е добре осведомено, и няма прояви на расизъм, втълпяване на ненавист към хората с друга полова ориентировка и т. н. Езикът на омразата се демонстрира основно на футболните мачове, защото има ненавист сред агитките на футболните тимове. Щастлив е за опцията да бъде в България, защото плана уголемява кръгозора и информираността му за другите страни.
Представителят на Чехия описа, че езика на омразата при тях е на политическата сцена. Миналата година са имали избори за президент. Проблемът с подправените вести ненапълно е повлиял на изборите заради незаинтересоваността на чехите да ревизират информацията и нейната меродавност. В страната мощно се подклажда омразата към емигрантите. В новините се оповестява, че има доста и не би трябвало да се одобряват повече. Проверката, обаче, открива, че са единствено 150. Също по този начин се тиражира мнението, че Чехия единствено дава на Европейски Съюз, което не е по този начин. Създават се изкуствени настройки, които нямат връзка с действителността. В Чехия нама такива планове, и по тази причина се радва, че взе участие и може да научи повече по тази тематика.
Събитието беше проведено от съдружие " Младежи за развиване на Лясковец " и представители на организациите-партньори от 8 страни – членки на Европейския съюз. Проектът се извършва по програмата „ Еразъм+” като взаимна самодейност, стартирала през 2017 година Участват 42 младежи сред 18 и 19 години от осем юношески организации.
Проектът е на обща стойност към 25 000 евро. Той е съфинансиран от Програма „ Еразъм+” на Европейския съюз посредством Центъра за развиване на човешките запаси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР