Призивът на президента за спешна актуализация на държавния бюджет за

...
Призивът на президента за спешна актуализация на държавния бюджет за
Коментари Харесай

Тежък разнобой за бюджета, служебният кабинет в шах ОБЗОР

Призивът на президента за незабавна актуализация на държавния бюджет за 2021 година докара до тежък разнобой сред партиите от Народното събрание. Това стана ясно от изявленията на водачите след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност, призован от президента. Макар като съществени тематики на сбирката на " Дондуков " 2 да бяха оповестени ограниченията против пандемията и упования напор на мигранти, на процедура се стигна до гневна препирня за бюджета.

ГЕРБ и Движение за права и свободи най-категорично обявиха, че няма да поддържат актуализацията, " ИТН " не я счита за извънредно нужна, а " Демократична България " има съмнения.

Служебното държавно управление получи безусловна поддръжка за прекрояване на бюджета единствено от Българска социалистическа партия и " Изправи се БГ! Ние идваме ".

Без проверка на финансовия проект няма по какъв начин да се случи обещаното нарастване на пенсиите от 1 октомври. Според служебното държавно управление добавките от 50 лева на месец ще бъдат обезпечени и през септември, само че по-късно може да се окаже, че средствата са незадоволителни.

Парите за възможна нова здравна рецесия за лекарите са обезпечени поради защитното задържане на 5% от разноските на всички министерства в така наречен буфер. Ако обаче той се задейства, има заплаха огромни министерства като Министерство на вътрешните работи и общественото ведомство да се окажат с непълен бюджет.

Без актуализация няма по какъв начин държавното управление да разпредели и по-голямата част от спомагателните към 2 милиарда лева доходи, които се чака бюджетът да събере над проекта.

" Няма смяна на нашата позиция, ние сме срещу актуализацията на бюджета и този спор не би трябвало да се води в президентството ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ, която по-рано упрекна президента, че е рекетьор.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък демонстративно си потегли в разгара на съвещанието, неудовлетворен от смяната в дневния ред.

Той се възмути, че съветът, призован поради рецесиите с пандемията и с мигрантите, в действителност преглежда " възможна актуализация на препоръчан проектобюджет на служебно държавно управление ".

Карадайъ видя в плануваните 1.2 милиарда лева за изключителни непредвидени разноски " празен чек по модела на ГЕРБ ".

" Явно сега има нова джипка. Ако до момента Бойко беше в нея, кой е в новата джипка? Нашето съмнение е, че там е дългата ръка на една проведена олигархично-медийна група отпред с Иво Прокопиев ", сподели още Карадайъ, продължавайки задочната война с кръга " Капитал ".

" Демократична България " (ДБ) ще вземе дефинитивно решение дали ще поддържа актуализацията на бюджета на съвещание на парламентарната група през днешния ден.

" И на КСНС заявих, че ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета, само че има неща, които за нас са неприемливи и сред първо и второ четене ще предложим корекции ", сподели пък водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По думите ѝ политическите сили на съвещанието не са стигнали до общо умозаключение, че актуализацията е нужна.

" Партиите към този момент са в предизборна акция и се интересуват от личните си партийни ползи, а не от проблемите на българските жители. Ако не се реализира актуализация на бюджета, служебният кабинет ще бъде с вързани ръце – той ще гледа и няма да може да реагира на нито един от проблемите, които ще пораждат един след различен ", съобщи Мая Манолова от групата на " Изправи се БГ! Ние идваме " (ИБГНИ).

Според нея би трябвало да се знаят отговорните, в случай че се окаже, че няма задоволително пари за медиците, граничните служители на реда и всички останали, които ще реагират на първа линия на рецесиите, в които навлиза страната – здравна, обществена, мигрантска.

Първото съвещание на КСНС от януари 2020 година насам беше съпроводено и със скандал поради министъра на стопанската система Кирил Петков, за който няколко партии настояват, че е нелегитимен член на кабинета поради канадския му паспорт.

Още първоначално от Движение за права и свободи са поискали Петков да не участва на КСНС, тъй като е " непознат жител ". Въпросът беше издигнат предходната седмица от " ИТН ", а през днешния ден ГЕРБ сезира и Конституционния съд.

На съвещанието на КСНС се е стигнало и до гласоподаване, в което всички партии, без Демократична България и ИБГНИ, са поискали министърът да напусне. Представителите на службите, министрите и двете партии обаче настояли той да остане и в последна сметка победили.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който напусна КСНС по-рано, уточни оставането на Петков като една от аргументите да си тръгне. На същото мнение беше и Десислава Атанасова от ГЕРБ. " Не може жител на непозната страна да участва на сходен вид диалози и срещи ". Мая Манолова от ИБГНИ сподели единствено, че е подкрепила оставането на Петков, тъй като неговият отчет е бил значим. " Съветът стартира неприятно с процедурата Кирил Петков да не бъде позволен ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и отхвърли да отговори по какъв начин е гласувала.

Междувременно от ГЕРБ използваха КСНС с цел да призоват президента да побърза да им връчи втория мандат. От партията на Бойко Борисов упорстват също, това да не се обвързва с актуализацията на бюджета.

" Заявихме го още веднъж на президента, че считаме, че бързо би трябвало да стартира да се движи конституционната процедура. Да се връчи незабавно на нас мандата като втора политическа мощ. Ние сме декларирали, че ще го върнем. На България й би трябвало държавно управление ", сподели още шефката на депутатите от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР