Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и

...
Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и
Коментари Харесай

Изборът на Мадуро за президент е съмнителен, заяви Захариева

Призивът на България е за ненасилие, усмиряване на обстановката и за бърза демократизация във Венецуела. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя прикани да се чуят апелите на жителите на Венецуела за демократични избори за президент, тъй че да може участниците в тях да имат еднакъв старт.

Захариева напомни, че по време на демонстрациите е имало много арестувани водачи на опозицията, депутати, жители. Призоваваме за съблюдаване на демократичните стандарти и ненасилие против стачкуващите, посочи първият ни посланик. И добави, че венецуелците имат право по либерален път да показват своите политически и цивилен права.

България като част от европейското семейство счита, че Националната асамблея е законно определен либерален орган, акцентира Захариева. В същото време изборите за президент м.г., по думите й, повдигали доста подозрения за нарушавания и неспазване на демократичните стандарти.

В същото време, уточни министърът, би трябвало и да се пазят каналите за връзка, защото във Венецуела има 1 млн. европейски жители, множеството венецуелци са с двойно поданство, главно испанско, португалско, италианско. Неслучайно доста пъти Съветът и външните министри на Европейски Съюз са обсъждали обстановката там, изясни Захариева.

Вицепремиерът означи, че обстановката във Венецуела е извънредно тежка и напрегната повече от година. Хуманитарното състояние също било нелеко - над 2,5 млн. бежанци-венецуелци имало в прилежащите страни, а по неофициални данни са над 4 милиона.

Марешки: Евролидерите са страхливци

По-рано през днешния ден парламентарната група на " Воля " изиска министърът на външните работи и Народното събрание да излязат с публична позиция по рецесията във Венецуела. В декларация от името на групата водачът на " Воля " Веселин Марешки изрази поддръжка за " демократично определения президент на Венецуела Николас Мадуро ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР