Призивът да не се чете чужда преса е в директно

...
Призивът да не се чете чужда преса е в директно
Коментари Харесай

АЕЖ към Стефан Янев: Апелът му “да спрем да четем чужда преса” е недопустим

Призивът да не се чете непозната преса е в непосредствено несъгласие с политиката на Северноатлантическия алианс, от който България е част и в чийто съвет на министрите Стефан Янев съставлява страната ни.
Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ) се изненада от апела “да спрем да четем непозната преса ”, насочен от министъра на защитата и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев. Това  посочват  от АЕЖ в своя позиция.

Във вторник, разяснявайки напрежението по руско-украинската граница, Янев съобщи пред депутатите от парламентарната комисия по защита: „ Да понижим напрежението, да спрем да четем непозната преса, да спрем със спекулациите “.

АЕЖ показва изрично противоречие с тази част от апела, в подтекста на усложнената интернационална конюнктура. Ограниченото ползване на непознати медии не е лек против напрежението по оста НАТО-Русия.

Търсенето на качествени източници на информация е мощно оръжие против дезинформацията. Умението за отсяване на обстоятелствата от изказванията и новините от дезинформацията, се образува с четене и сравнение на голям брой източници, а не с ограничаване до един и то посочен от държавната власт. Вторият метод е подобаващ за тоталитарни режими, само че не и за гражданско общество във време на народна власт.

Професионалната публицистика би трябвало да бъде ценена и насърчавана, а жителите и политиците да я използват, а не да затварят кръгозора си. Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ) насочва апел да се чете качествена българска и по опция и непозната преса.

Медийната просветеност значи жителите да могат да сортират тези източници, които им дават тествана и достоверна информация и да филтрират тези, които целят да ги заблудят и манипулират. За страдание, в България равнището на медийна просветеност е измежду най-ниските в Европейски Съюз. Ниското равнище на медийна просветеност е и сериозна опасност за националната сигурност в изискванията на хибридна война. По тази причина НАТО и Европейски Съюз поставят обилни старания в последните години за битка точно с дезинформацията, за инспекция на обстоятелствата и поощряване на медийна просветеност. Призивът да не се чете непозната преса е в непосредствено несъгласие с политиката на Северноатлантическия алианс, от който България е част и в чийто съвет на министрите Стефан Янев съставлява страната ни.

АЕЖ приветства всички старания за деескалация и опазване на мира в Европа. Принос за тази идея имат всички наши сътрудници, без значение дали приказват съветски, украински, британски, български или различен език, които съзнателно правят своята работа и показват действителността такава, каквато е.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР