Призивът бе отправен при откриването на извънредна среща на върха

...
Призивът бе отправен при откриването на извънредна среща на върха
Коментари Харесай

Анкара: Да признаем Източен Ерусалим за палестинска столица

Призивът бе насочен при откриването на изключителна среща на върха на Организацията за ислямско съдействие (ОИС). Срещата се организира при нараснали ограничения за сигурност.

"Първо, палестинската страна би трябвало да бъде приета от всички останали страни. Ние всички дружно би трябвало да се борим за това ", сподели Чавушоглу пред външните министри, които се събраха преди същинската среща на ОИС.

"Трябва да насърчим другите страни да признаят палестинска страна въз основа на границите от 1967 година и със столица Източен Ерусалим ", акцентира министърът.

Турция, като ротационен ръководител на ОИС, свика изключителната среща в Истанбул през днешния ден по самодейност на президента Реджеп Тайип Ердоган след решението на Съединени американски щати да признаят Ерусалим за столица на Израел.

Целта на срещата на ОИС - организация, в която вземат участие над 50 мюсюлмански страни - е да се създаде взаимен отговор на решението, оповестено от Доналд Тръмп на 6 декември.

Статутът на Ерусалим е в центъра на продължаващия от десетилетия израело-палестински спор и е от огромно значение за палестинците и мюсюлманския свят. Организация на обединените нации и редица страни предизвестиха, че решението на Съединени американски щати ще докара до ескалация на напреженията. Американското решение провокира в палестинските територии демонстрации и кървави конфликти с израелските сили.

В Истанбул дойдоха президентът на Иран Хасан Рохани, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани, палестинският президент Махмуд Абас, а също и президентът на непризнатата от интернационалната общественост Севернокипърска турска република Мустафа Акънджъ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР