Приют с клетки за 13 кучета откриха в бившата ОСМА

...
Приют с клетки за 13 кучета откриха в бившата ОСМА
Коментари Харесай

Приют за 13 кучета откриха в ОСМА

Приют с кафези за 13 кучета откриха в някогашната ОСМА край Хасково. Целта на построяването му е преодоляване на популацията от безстопанствени четириноги в регионалния град, която нарастна лавинообразно в последните години.

Кметът Добри Беливанов сподели, че ремонтът на постройката зад самата станция и изработката на клетките, операционната и приемната е коствало на община 39 000 лв.. Десет от клетките са за кротките, а три са в настрана помещение по този начин наречения изолатор, за злонравите кучета.

За залавянето на бездомните песове е оборудван особено и автомобил, който е снаражен със 5 кафези в него и облицован с армирана ламарина, с цел да може да се мие.

Питомците на приюта ще бъдат обработвани от доктор, който ги претегля, обезпаразитява и кастрира в особено оборудвана операционна. Ветеринарят Ясен Стайков, сподели, че към този момент пробно са заловили шест кучета, а са кастрирали пет от тях, тъй като едното към този момент е било скопено.

Доктор Стайков изясни, че самата интервенция при женските кучета трае към 40 мин., а при мъжките единствено 15 минути, без упойката. След като се кастрират бездомните кучета се настаняват в клетките и за ден-два са възобновени.

Самия престой в приюта е от 3 до 5 дни, сподели шефът му - зоологът Тодор Тодоров. Той добави, че екипът му ще работи най-вече по сигнали на жители.

Отварянето на оборудването за четириногите се забави с близо 2 години. Първо той трябваше да се открие през март 2017-а само че лицензионни спънки и образованието на всеки един от личния състав е забавило построяването му.

В страната има общо 47 приюта за кучета. Единственият все още в региона беше в Димитровград. Доктор Стайков изясни, че е работил и преди този момент по кастрацията на хасковските безпризорни четириноги, той е практикувал и в Димитровград.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР