Приятно съм изненадан, милите ми колеги протестират. Аз ги моля

...
Приятно съм изненадан, милите ми колеги протестират. Аз ги моля
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Д-р Стойчо Кацаров е опасен човек, страхувам се

Приятно съм сюрпризиран, благите ми сътрудници стачкуват. Аз ги апелирам за утешение, с цел да не си навредят. Не можах да се сбогувам, по тази причина желая да им благодаря и да им кажа, че имах неповторимата опция да управлявам най-хубавия колектив. Показахме през последните 9 години на какво сме способни като експерти. Това сподели в студиото на бТВ проф. Тодор Кантарджиев, който бе освободен като шеф на Центъра за заразни и паразитни заболявания.

Освобождаването ми стана като „ от през днешния ден за на следващия ден “, даже нямах опция да предам печата и значими документи, трябваше доста бързо да напусна поста. За освобождението си научих от здравния министър, който ме извика незабавно след Директорския съвет в понеделник. И аз му благодарих за това, че не съм го научил от медиите, изясни проф. Кантарджиев.

Запитан познава ли министър Кацаров и какво е усещането му от неговата работа, професорът бе сбит: Не разясня началниците, всеки може да научи какво се прави в здравното министерство. По предписание не разясня персонални качества на хора, приключили медицина.

Той беше зам.-министър по времето на Иван Костов. Но персонално не го познавах видях го в едни изявленията, където говореше, че няма подобен вирус, че болестта е леко, че се умира с ковид, а не от ковид. А в този момент пък се търсят грешките на предходните, а не се вършат значимите неща – да се пропагандират хората да се имунизират.

Добре е да се вършат 50 000 ваксини дневно, а не по 20 000. Джипитата би трябвало да вършат три пъти повече ваксини дневно. Колкото по-малко земетресения се основават в опазването на здравето, е по-добре. Да не се търси маана, тъй като това разколебава хората да се имунизират. Защото ще има ваксини, само че няма задоволително искащи, а това може да докара до нова зараза през есента, предизвести проф. Кантарджиев.

На въпрос дали повода за освобождението му не е присъединяване му в НОЩ, експертът означи: Мисля, че образованият българин си дава сметка какво е направил НОЩ, с цел да овладеем епидемията. Може би някои хора са завиждали, че бяхме подложени на този напън в продължение на 3 месеца да дадем 158 брифинги…А тогава нямаше маски, нямаше защитни дрехи, няма щлемове.

Този ЩАБ понесе доста негативи, поради изключителните ограничения, макар че бяха много по-меки, които бяха верни. Що се отнася до огромна смъртност през есента на предходната година (в проценти), тя се дължи на слабостите на нашата здравна система – липса на профилактика и надзор на страданията у възрастните хора. Нашата нация е застаряваща…Има доста хора с неврологични болести, хора със зле следено здраве. Вие удовлетворени ли сте от системата на нашето опазване на здравето, която се реформира към този момент 20 години, попита професорът.

На финала на диалога доктор Кантарджиев разкри каква е била заплатата му като шеф на Центъра – към днешна дата 3750 лева, а преди 9 години, когато поема Център - 1200 лева А за огромните пари, за които медиите пишат, са били събрани от фамилията му за лекуване на тежко заболяване, от което страда експертът, лекуван във Франция през 2016 година.

Запитан при удобни условия дали би се върнал в Центъра на работа, проф. Кантарджиев сподели: Сега нуждая се от отмора. Не съм мислил, дали мога да се върна, изключително в случай че е под напън.

Защото се опасявам от хората, които желаят да създадат реванш. Визирам непосредствено доктор Кацаров като рисков човек за опазването на здравето. В системата се позволиха такива диспропорции, против които би трябвало да се бори служебния кабинет, а не да се вършат промени за бъдеще. Важно беше да се направи една стратегия за имунизацията, тъй като доста хора могат да останат неимунизирани, а доста ваксини да бъдат неупотребени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР