„Приятелство” – така ще се казват вече летището в Скопие

...
„Приятелство” – така ще се казват вече летището в Скопие
Коментари Харесай

Ципрас и Заев с историческа среща по пътя на Скопие към ЕС и НАТО

„ Приятелство” – по този начин ще се споделят към този момент летището в Скопие и главната македонска автомагистрала, които до през днешния ден носеха името „ Александър Велики”. Този жест на премиера на западната ни съседка Зоран Заев е единствено най-видимият резултат от срещата му с Алексис Ципрас в Давос. Двамата дадоха ясно да се разбере, че страните им отварят нова страница в връзките си.

Това е първа среща на министър председателите на Македония и Гърция от 7 години насам.

Атина досега блокира участието на Скопие в Европейски Съюз и НАТО поради неуредения въпрос с името на някогашната югорепублика, което е същото като названието на гръцка провинция. „ Нямаме никакви териториални аспирации към нашия съсед”, акцентира Зоран Заев.

По думите му въпросът с името би трябвало да бъде решен по метод, който почита достолепието и на двата народа. Затова и Зоран Заев предлага договарянията под егидата на Организация на обединените нации към този момент да се водят на ниво външни министри. Той означи, че това ще помогне за европейските и евроатлантическите вероятности на страната и за изпълняването на стратегическата цел на Македония – участие в НАТО и Европейски Съюз.

„ Не желаеме просто да разгадаем въпроса с името, само че и да сложим връзките сред двете страни на солидна основа”, безапелационен беше Алексис Ципрас. По думите му би трябвало да бъде открит отговор на всички повдигнати въпроси, с цел да може Скопие да се причисли към НАТО и евросъюза.

Той акцентира, че преговорният развой се доближава към своя край.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР