Приятели и роднини на Желяз Андреев организират протест в негова

...
Приятели и роднини на Желяз Андреев организират протест в негова
Коментари Харесай

Може ли Желяз Андреев от Добрич да бъде екстрадиран в САЩ заради войната в Сирия

Приятели и родственици на Желяз Андреев провеждат митинг в негова отбрана този четвъртък.

© facebook Още по тематиката
Европейският парламент прикани за оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

Резолюцията бе гласувана, до момента в който формалната българска делегация беше в Рияд
1 дек 2017
Ембаргото за Сирия се заобикаля през София

Петима българи са упрекнати в това, че са изнасяли елементи от Съединени американски щати за Дамаск
12 мар 2017 В събота полицията в Добрич задържа 29-годишния Желяз Андреев по искане на управляващите в Съединени американски щати, които го търсят по следствие за нарушение на емабргото, наложено на Сирия от Вашингтон. Това е станало през доставката на части за самолети от гражданската авиация, употребени от Сирийските авиолинии, които съгласно американските управляващи са забъркани в терористична активност.

За следствието се разбра преди година, когато управляващите в Маями оповестиха, че са повдигнали обвинявания на 11 индивида във връзка със случая. Петима от тях са българи и са работили в софийския офис на компанията Ароутроникс, посредством която съгласно американските управляващи са осъществявани закононарушенията.

Останалите са притежателите на компанията, която има офиси във Франция, Англия, Съединени американски щати и Хонконг - братята Али и Араш Каби, тяхната сестра, трима сирийски жители и сирийския авиопревозвач. В края на предходната година семейство Каби признава виновността си и получава сред 13 и 24 месеца наказване. Арестът на Желяз Андреев е индикация, че следствието продължава и против останалите.

За повдигнатите обвинявания се планува наказване до 25 години.

Кой е Желяз Андреев и в какво е упрекнат?

Желяз Андреев е на 29 години, приключил е природо-математическата гимназия в Добрич, а до момента в който учи културология в Софийския университет, си търси работа през job tiger. Именно по този начин стартира работа в компанията през 2013 година За разлика от останалите обвинени българи по следствието той не е заемал управителна позиция във компанията, която е напуснал през 2016 година

" Всъщност това е кол-център ", споделя той пред през март 2017 година " Капитал " и добави, че компанията е била медиатор в продажбата на части за две области - електроника и авиация. Работещите в компанията е трябвало да се свързват с евентуални клиенти, които се подават от мениджърите им, и да им оферират елементи, от които компаниите могат да имат потребност.

Името му се загатва в обвиняването на щатските управляващи на няколко пъти по отношение на мейли с фактури и поръчки, които той е изпращал и получавал от сирийските авиолинии сред октомври 2013 и март 2014 година

Според документите по следствието със седем свои дейности Желяз Андреев е нарушил два текста от американското законодателство. Първото е, че е взел участие е в сговор за нарушение на ебаргото, въведено от закона за изключителни интернационалните стопански пълномощия и се е опитал да измами щатските управляващи (наказуемо до 5 години затвор), а второто е експорт и опит за експорт в страна, за която работи ембарго (наказуемо до 20 години затвор).

Какво е правил българинът?

Желяз споделя, че сирийският авиопревозвач е бил създаден като клиент, преди да стартира работа във компанията и прецизира, че позицията, която е заемал, не му е давала опция нито да си сортира клиентите, нито да ги ревизира. Всъщност стартира да контактува с тях в самото начало на работата си във компанията, до момента в който е бил на изпитателен период.

Това се удостоверява и от обстоятелството, че той не е измежду получателите на мейла, изпратен от Каби до мениджърите в българския офис, в който се споделя, че частите до страни в Близкия изток не би трябвало да бъдат изпращани от американския офис, тъй като се задържат от митниците, а би трябвало да минават през офиса в София.

" Работихме под непрекъснат стрес за постигане на таргети, изключително в интервала на изпитателен период - от нас се очакваше просто да вършим позвънявания и да изпращаме имейли, с цел да вземем допустимо най-вече поръчки ", споделя той и прецизира, че не е получавал бонуси от тези покупко-продажби.

Каква е процедурата?

Прокуратурата може да внесе в искане в Окръжен съд-Добрич, с което да изиска арест на Желяз Андрев за период до 60 дни, през който би трябвало да дойдат всички нужни документи за ектрадирането му. Когато документите дойдат, съдът ще би трябвало да реши дали да го съобщи на американските управляващи.

Въпросите с предаването на жители по искане на непознати управляващи се урежда от закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) и от другите интернационалните контракти, които страната е сключила. Между България и Съединени американски щати работи контракт за екстрадиция, утвърден от българските управляващи през 2008 година

При всички положения съдът няма свободата да прави преценка за виновността на " желаното лице ", защото основанията за отвод или за предаване са напълно официални.

Сигурно ли е, че Желяз Андреев ще бъде предаден?

Според арбитър и прокурор, имащи опит с материята, с които " Капитал " се съветва, на пръв прочит от случая прозират два евентуални момента.

Първият е с условието за така наречен условие двойна наказауемост. Законът категорично казава, че " екстрадиция се позволява единствено когато действието съставлява закононарушение по българския закон и по закона на молещата страна и за него се планува наказване отнемане от независимост или мярка, изискваща задържане на лицето за не по-малко от една година или друго по-тежко наказване. "

В същото време обвиняванията, които американските управляващи са повдигнали против Желяз Андреев, нямат прецизен еквивалент в българския Наказателен кодекс.

Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор, разяснява пред " Капитал ", че прокурорът от Върховна касационна прокуратура, който се занимава със случая е приел, че в тази ситуация става дума за контрабанда на артикули и документна машинация - документите по покупко-продажбите били с погрешно наличие, защото в тях се скривало събитието, че крайната дестинация и адресат на стоките е в Сирия.

Дали тези текстове от българския закон, кореспондират на трите обвинявания, които са повдигнати на Желяз Андреев, ще би трябвало да реши съдът в Добрич, а след това и този във Варна.

Следващият миг е, че ЗЕЕЗА споделя, че " не се позволява екстрадиция на български жител, в случай че това е планувано във влезнал в действие интернационален контракт, по който Република България е страна ". В контракта от 2008 година сред България и Съединени американски щати са изброени необятен кръг от закононарушения, при които отвод за екстрадиция на съображение поданство не се позволява. Сред тях няма контрабанда на артикули или документна машинация.

Имало ли е други случаи, в които България е отказвала екстрадиция?

През 2012 година беше арестувана Гергана Червенкова, против която имаше обвинявания за противозаконна онлайн търговия с медикаменти и пране на пари. След публичния напън през 2013 година Съединени американски щати отдръпна настояването за екстрадицията и делото беше прекретено.

През 2014 година съдът в Благоевград отхвърли да екстрадира Цветанка Захаринова, която беше наказана на две години затвор за източване на кредитни карти през 2003 година Тя се укри от щатските управляващи и се върна в България, където делото за предаването й продължи осем години и в последна сметка беше прекъснато заради приключване на отминалостта.

През 2016 година Софийски градски съд приключи делото за предаването на Недко Недев, който беше търсен в щатите по следствие за финансови измами. Причината беше, че съгласно специалисти Недев страда от шизофрения в остра форма и това му положение не разрешава предаването му в Съединени американски щати.

От посолството на Съединени американски щати в София, сходно на други сходни проблеми, отхвърлиха да разясняват случая.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР