Привличаме повече чужди инвеститори Макар че все още е твърде

...
Привличаме повече чужди инвеститори Макар че все още е твърде
Коментари Харесай

Очакваните ползи от приемането на еврото в България

Привличаме повече непознати вложители

Макар че към момента е прекомерно несигурно във времето, приемането на еврото в България е обвързвано с осъществяване на съответни резултати за популацията и стопанската система на страната. Настоящата публикация е отдадена на предстоящите изгоди, до момента в който идната ще бъде за разноските, които ще зародят в този развой.

Обща валута с още над 340 млн. индивида

Еврото е втората най-популярна валута в света отвън държавата/зоната, където автентично се емитира. То е втората най-използвана аварийна валута и втората най-търгувана на валутните пазари парична единица след американския $. Освен това в страните, които са фиксирали курса на валутите си по отношение на еврото, живеят над 200 млн. индивида. По тази причина то е важен детайл от системата на световните валути.

Конкретната изгода е обвързвана с характерността на парите като мрежово богатство. Това значи, че колкото по-голям брой хора ги употребяват, толкоз повече се усилват изгодите за обособения консуматор. Възможността да се разплащат в лична валута, когато пътуват по света, е преимущество за представителите на еврозоната. Колкото по-голяма е еврозоната, толкоз по-привлекателна ще става тя за спомагателни държави-участници.

Премахване на валутния риск и на опцията за валутна рецесия

Българският лев е закрепен към еврото посредством механизма на валутния ръб. Това обезпечава непрекъснато разменно съответствие по отношение на еврото от началото на съществуването на тази валута. Въпреки че Българската национална банка разполага с задоволително валутни запаси за покриване по закрепения курс на изискваните по закон пасиви, това не значи, че въобще не съществува риск за смяна на валутния курс по отношение на еврото. Макар и най-малък подобен риск е налице, а последствията от материализирането му биха могли да са мощно отрицателни. При приемането на България в Европейския стопански и паричен съюз валутният риск ще бъде отстранен.

Друга значима последица е, че опцията да се провокира валутна рецесия заради вътрешни фактори ще бъде мощно лимитирана. Разбира се, даже в границите на ЕИПС неблагоразумната фискална политика може да способства за пораждане на рецесии в обществените финанси и Гърция недвусмислено го потвърди.

Повишаване на кредитния рейтинг

Важна последица от приемането на еврото като законно платежно средство ще бъде повишението на доверието в българската стопанска система. Това ще способства за възстановяване на кредитния рейтинг на страната, а в следствие от това разноските за външно финансиране ще се намалят. Най-видим ще бъде резултатът за държавния бюджет, където разноските за лихви по външни заеми ще се намалят. Това ще откри израз в по-ниската рентабилност по държавните скъпи бумаги и по-ниските стойности на суаповете за отбрана от кредитен риск.

Позитивен резултат ще има и за частния бранш, защото посочените нагоре индикатори по държавните облигации са основа за образуване на изискуемата възвръщаемост и от частните вложения в страната. Тъй като валутният риск по отношение на еврото ще бъде отстранен, а характерният за страната риск ще се намали, то цената на външното финансиране като цяло ще се понижи.

Това значи, че лихвените проценти вътре в стопанската система също евентуално ще се намалят. Полза от това ще имат чистите кредитополучатели, до момента в който чистите спестители евентуално ще получават по-ниска рентабилност от отпуснатите заеми. В резултат от това може да възникне положителен резултат за вложенията и потреблението на по-дълготрайни артикули. Като цяло за стопанската система резултатът няма да е толкоз огромен, защото по-ниските разноски по заемите, ще значат и по-ниски доходи за кредиторите.

Насърчаване на търговията и туризма

Най-силен позитивен резултат се чака да се осъществя при търговията и туризма с представителите на еврозоната. Още преди България да бъде призната формалното за член на Европейския съюз упованието за това събитие провокира повишаване на вложенията, което способства освен за запазването на съществуващи, само че и за основаването на нови работни места. Българските компании намират мястото си във веригите на добавена стойност на огромни корпорации, като по този метод задълбочават интеграцията с европейските стопански системи.

Един от главните тласъци за прехвърлянето на производства, действия и процеси към компании в България са по-ниските индустриални разноски. Това не значи само по-ниско възнаграждение на служащите. Приемането на еврото ще укрепи този развой, защото ще значи намаление на трансакционните разноски в следствие от премахването на нуждата от превалутиране.

Туризмът също ще бъде улеснен. По-голямото преимущество ще бъде за българските жители, които ще могат да се разплащат в чужбина в лична валута. Гражданите на страните от еврозоната обаче също ще извлекат изгоди, защото ще могат да пътуват в още една страна, където няма да имат потребност от обмяна на валута.

По-лесно съпоставяне на цените

Макар че сега сравнението на цените не съставлява необикновен проблем, въпреки всичко пресмятането на цените при потреблението на валутен курс може да се яви потребно упражнение. Понякога за българския екскурзиант обаче може да възникне проблем с паричната заблуда. Например, дано цената на чифт обувки във Франция да бъде 75 евро, а в България е 130 лева Цената във Франция може да се стори по-ниска за българския консуматор, просто заради по-малкото число. Освен това тя е двуцифрена, до момента в който цената в български левове към този момент става трицифрено число. При в допълнение изчисление 75 евро, изразени в български левове, са към 147 лева, т.е. обувките биха коствали по-малко в България.

Подобни неточности не би трябвало да са честа процедура, само че въпреки всичко опцията за непосредствено съпоставяне при потребление на една и съща валута би икономисало някои калкулации.

Повишаване на непознатите вложения


В резултат от повишението на доверието и на кредитния рейтинг, както и от предстоящото възстановяване на средата за бизнес като част от подготовката, задграничните вложения ще се покачат. Въпреки близостта на българската стопанска система до капацитета? към момента остават запаси, които не са употребявани в цялостна степен и могат да се преглеждат като вероятни дестинации за задгранични вложения. Те ще съставляват опция за откриване на спомагателни работни места, т.е. повишение на заетостта и на приходите.

По-ефективен банков и финансов контрол


Приемането на еврото е обвързвано и с присъединяване на България в банковия съюз. Един от аспектите му е упражняването на обединен банков контрол в еврозоната от страна на Европейската централна банка. Така най-големите банки в страната, които са и част от интернационалните банкови групи, ще бъдат сложени директно под надзора на ЕЦБ. Този наднационален контрол би трябвало да бъде по-ефективен, защото допуска контролът върху спазването на регулациите от огромните банки да се случва на консолидирана основа и да има обособяване на локалните банки от локалните институции, в това число и надзорни органи.

Освен това самият развой на приемане на България ще изисква възстановяване на разнообразни аспекти на финансовия контрол. Това е една от рекомендациите, които българските управляващи получават постоянно от Европейската комисия, и с цел да бъде приключен процесът тя ще би трябвало фактически да бъде изпълнена.

Подобряване на репутацията на България


Приемането на еврото ще значи, че България става пълновръстен член на Европейския съюз. Понастоящем тя е държава-член на Европейски Съюз с дерогация, т.е. такава, която не е изпълнила всички нужни условия. Така българската страна е част от Европейски Съюз, само че се развива на друга скорост от ядрото на съюза, защото тя е както отвън еврозоната, по този начин и отвън Шенген. Приемането в ЕИПС би означавало, че България е изпълнила както набор от критерии, по този начин и институционални промени, с които фактически заслужава мястото си измежду останалите членове на съюза. Това би спомогнало тя да бъде възприемана в по-малка степен като външна страна и ще поправя визията, че е била призната с цената на голям брой взаимни отстъпки в Европейски Съюз.

Общите изгоди са сложни за премерване, защото сходно пресмятане зависи от голям брой допускания. Оценката би трябвало да се базира на съпоставяне на сюжет с приемане на еврото по отношение на запазването на валутния ръб. Базовият сюжет също е обвързван със задълбочаване на интеграцията – повишение на вложенията, усилване на търговията и туризма със страните от еврозоната. Приемането на еврото обаче е обвързвано с упования тези процеси да се случат по-бързо и да дадат по-добри резултати от настоящите. Именно в това ще се показват и изгодите от този развой.

Понастоящем към момента не е явен моментът на присъединение на България към Валутно-курсовия механизъм II, а това не понижава несигурността по отношение на присъединението? към еврозоната. Колкото повече се отсрочат и двете събития в бъдещето, толкоз актуалната стойност на изгодите би била по-малка. Българската страна има причини да не бърза с приемането на еврото, само че няма учредения да отсрочва промените, които са нужни, с цел да се форсира този развой. Голяма част от тях обаче или не са подхванати, или резултатите от тях към момента се чакат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР